Прочитај ми чланак

ЛАНЕ ГУТОВИЋ ОБЈАСНИО: Чак и Шојић боље ради од Вучића, иако има сличности

0

"Власт је изгубила еластичност јер је пројектована као царевина али је проблем што царевину треба упаковати у демократију. Пошто је демократија пуна неких институција, царисти све то избаце да би царевина могла да се некако углави. Напор је видљив и царевина се угурава у ту демократску љуштуру али јој стално испада неки срамни део - те Јовањица, те Сава мала, те докторати...", изјавио је глумац Лане Гутовић за Нова.рс, говорећи о данашњој владајућој партији у Србији.

Милан Лане Гутовић, легенда српског глумишта, у интервјуу за Нова.рс говори о тренутном стању друштва у коме се налазимо, наводећи да му је аматерски јасно да живимо у добу лажних вести где власт контролише све под привидом демократије. Како каже, то је пројектована царевина коју треба упаковати у љуштуру демократије.

Он је у разговору за Нова.рс такође говорио о позоришту и тренутно актуелним телевизијским пројектима, наводећи да младим глумцима углавном, како каже, недостаје талента.

Како сте Ви прославили Ускршње празнике и како се осећате током изолације на коју смо принуђени?

– Међу својима… У кругу полицијског часа.

Да ли пратите конференције кризног штаба и како Вама све то изгледа?

– Све су боље увежбани.

Многе Ваше колеге из света глуме одлучиле су да “подигну глас” и изразе своје незадовољство тренутним режимом. Да ли Вам чињеница да се све више људи буди из “зимског сна” улива наду да ће се стање у Србији поправити?

– Нисам ту “множину” која изражава незадовољство видео, али сам видео “множину” која се улизивала власти. Мислим да немамо услова за поправку стања.

Како Ви посматрате друштво у коме живимо данас? Шта о њему мислите и шта бисте највише волели да промените?

– Друштво се види и процењује кроз слободе изражавања, а то је углавном штампа и телевизија. Иза сваког обавештења и сваке вести које се објави може да стоји реченица; “Ту екслузивну вест наш новинар је поуздано сазнао из наређења које је добио.“ Аматерски видим да није добро, а нисам ни далековид, нити сам визионар. Да сам политички коментатор, вероватно бих изводио анализе, али ја то нисам. Видим да би било каква ревизија овога система само продужавала ову муку. Мора да се мења све.

Сведоци смо тога да сатиричари постају главна линија одбране против ауторитарних режима, да ли се слажете са том тврдњом?

– Власт је изгубила еластичност, јер је пројектована као царевина, али је проблем што царевину треба упаковати у демократију. Пошто је демократија пуна неких институција, царисти све то избаце да би царевина могла да се некако углави. Напор је видљив и царевина се угурава у ту демократску љуштуру, али јој стално испада неки срамни део – те Јовањица, те Сава мала, те докторати… а на сву ту муку и бруку сатиричари, који уместо да се учлане у странку и окрену главу и пишу о „драматичним“ обртима у Задрузи или о богатом унутрашњем животу неке „линијске лепотице“, они се деру и указују народу; “Ено вири им пиша… види испало им јаје.” И песма каже за јаје “не би дуго, испаде и друго“. То вређа власт, или прецизније, не вређа их то што раде. Не вређа их ни то што се недела виде. Вређају их они који када то виде не умеју да ћуте. У томе је “злочин” сатиричара, карикатуриста и опозиције.

Да ли можда видите неке сличности са Вашом улогом Срећка Шојића и садашњег председника Србије? Да ли Вам данас изгледа као да је лик из ТВ серије оживео и сада постоји у нашој свакодневници?

– Што ја видим није толико страшно колико је страшно што су “неваљалци” делове серије упоредили са поступцима председника и нашли не само сличност него идентичност. Још горе је што Шојић то боље ради.

Која је прва ствар коју бисте урадили као председник Србије, уколико би Вас задесила иста судбина као Владимира Зеленског – глумац и сатиричар који је постао председник Украјине?

– Као услов би тражио усвајање закона о штампи. За објављену лажну вест новинар иде годину дана у затвор И губи парво да по одслужењу опет ради као новинар. Уредник новине која је објавила ту лажну вест иде две године у затвор, са обавезом да се после одслужене казне врати на место уредника истог листа.

Шта је оно што по Вашем мишљењу највише недостаје глумцима и уметницима у Србији?

– Углавном таленат. То нам је недостајало одувек.

Какав је према Вашем мишљењу статус уметника у Србији генерално?

– Стандардно и стабилно јадно. Ништа нам није ни горе, нити боље.

Како коментаришете експанзију домаће ТВ продукције када је у питању серијски програм? Шта је по Вама најквалитетније од свега актуелног?

– Господа Биковић и Бјелогрлић су поставили нове стандарде. На неталентованима је сада да по њиховим моделима праве сурогате и испуне програме телевизија.