Прочитај ми чланак

КУСТУРИЦА О КАСТРУ: Фидел и Свети Сава су имали једну невероватну сличност

0

Да није било Фидела Кастра данас би и у Патагонији говорили енглески, рекао ми је у Хавани Габријел Гарсија Маркес! Било је то у време када су Клинтонови примали покојног Габа на вечере и када су, како ми је он рекао из Беле куће, хтели да поправљају односе с Кубом. Какав тријумф, мислио сам, Америка жели да поправља односе са малим острвом - каже прослављени српски режисер Емир Кустурица, реагујући на вест о смрти кубанског револуционара Фидела Кастра.

n

Да није било Фидела Кастра данас би и у Патагонији говорили енглески, рекао ми је у Хавани Габријел Гарсија Маркес! Било је то у време када су Клинтонови примали покојног Габа на вечере и када су, како ми је он рекао из Беле куће, хтели да поправљају односе с Кубом. Какав тријумф, мислио сам, Америка жели да поправља односе са малим острвом – каже прослављени српски режисер Емир Кустурица, реагујући на вест о смрти кубанског револуционара Фидела Кастра.

– Десило се то тек осам година касније, када је Обама стигао и покушао да загрли Раула, а овај му на очиглед читавог света брже-боље скинуо руку са рамена. Колико год треба имати резерве према таквим намерама, мислим да је Кастрова Куба била за Амере изузетак.

Људина која је стајала на челу, комаданте Кастро, преживео је више од петсто атентата. Како онда није могло да га уважавају чак и ови што су хтели да га ликвидирају. Није никада изневерио народ, а његов народ, када изузмемо брод на којег је натоварио лопове и послао их у Мајами, стајао је увек иза њега. Како је почео, тако је и завршио. Да не спомињемо како је савладавао кризе, на који начин свет, када су, највише послије пораза СССР-а, један за другим мали народи кренули низбрдицом“, прича Кустурица.

nn

Фото: Александар Јовановић

Он додаје да је читав свет шапутао како ће Куба пропасти чим Кастро умре.

„Увек сам одмахивао главом, као што и сада знам да Раулова Куба неће бити ништа мање од социјалистичке Кубе. Острво је то! И још нешто што не може бити, а да није најјачи аргумент код народа, Фидел и Свети Сава су имали једну сличност. Обојица су удобан живот и комфор заменили за живот који је, услед таквих идеја учинио да се право на исхрану, право на живот не може заменити за живот под диктатом хуманитарног права, под којим много малих народа издише. Није он само учинио оно што каже Маркес за одбрану хиспаника у Северној и Латинској Америци. Он је за све нас био и остао светионик узвишених“, закључује Кустурица, сећајући се Кастра.