Прочитај ми чланак

Кинези у Сарајеву снимају римејк „Валтера“

0

Представници кинеских компанија и представници ЈП „Филмски центар Сарајево у сарадњи са предузећем за производњу и дистрибуцију филма „Јадран филм“ сутра ће у Сарајеву потписати уговор о почетку снимања римејка филма „Валтер брани Сарајево“.

valter-brani-sarajevoБата је Кинезима Валтер за сва времена

Филм „Валтер брани Сарајево“, из 1972. године, је најпознатији и најпопуларнији ратни филм снимљен у Југославији. То је уједно и филм који је погледало највише људи, пошто су Кинези били апсолутно луди за њим и на кинеским телевизијама је више пута репризиран. Валтер је постао толико омиљен, да је у Кини по њему названо и једно пиво.

Федерални министар културе и спорта, Салмир Каплан, рекао је да је ово значајан пројекат и да су уговором дефинисани детаљи снимања. Једна од одредби је и да филм мора да се снима на територији Босне и Херцеговине.

„Прича о снимању овог филма траје неколико година. Министарство културе и спорта Федерације БиХ је укључено као ресорно министарство ЈП Филмски центар Сарајево и дајемо подршку у реализацији пројекта који је 2008. године започео тадашњи министар Гаврило Граховац“, рекао је Каплан.

Он је додао је разлог снимања римејка баш овог филма то што Кинези фанатично држе до вредности.

„Да ми држимо до вредности као они, све би нам било много боље, нарочито после рата. Кинези посебно истичу вредност антифашизма и чланови Комунистичке партије желе да се млади нараштаји константно подсећају на прошлост, за коју је неко морао да пролије крв“, рекао је Каплан.

(Вести)