Прочитај ми чланак

ЈУГОСЛАВ ПАНТЕЛИЋ РАСКРИНКАО ЛЕВИЈА: Kако је француски филозоф исценирао напад

0

БЕОГРАД - Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић открио је да инцидент у Београду током којег је Бернар Анри Леви гађан тортом није био први "сусрет са посластицом" овог француског филозофа и детаљно описао како је изгледао "напад" 1994. године на Канском фестивалу, за шта је овај окорели србомрзац такође оптужио Србе.

Пантелић се присетио да је на тадашњем 47. фестивалу у Кану премијерно приказан документарац Бернара Анрија Левија „Босна“, за који је уметнички директор Феста истакао да би га „пре назвао пропагандним памфлетом, с обзиром на то да се на прилично једностран начин бави ратом у Босни“.

„Ексцес који се догодио је био и премијерни сусрет познатог филозофа и редитеља са тортама. То није неуобичајена ствар када су његове појаве у питању. Пред пројекцију, када су га двојица момака гађала, он је изашао на бину и оптужио Србе за то. Те године уопште није било других Срба у Кану, био сам само ја и осећао сам се врло непријатно. Гласно сам прокоментарисао да је евидентно да у питану представа, а не истина. Госпође које су седеле поред мене су наравно негодовале, да би се на крају сложиле са мном“, објаснио је Пантелић, гостујући у јутарњем програму Пинка, дешавања од пре 23 године.

Он је додао и да су оцене поменутог документарца биле лоше, што ипак није спречило филозофа да настави са редитељским ангажманом, а у шта се уверила и публика на Белдоксу у Београду.

„Јавно изражавање незадовољства на тај начин можда није примерено, али не може бити окарактерисано као злочин или, како је Леви рекао, фашизам“, оценио је Пантелић.

Подсетимо, озбиљнији инцидент на трибини у дворани Културног центра у среду спречили су сниматељи различитих телевизија, који су задржали једног припадника СКОЈ-а у намери да физички насрне на француског филозофа.

На бини изнад места где је редитељ Горан Марковић имао намеру да разговара са Левијем о његовом филму, други младић је развио транспарент на коме је на енглеском писало „Бернар Леви подржава импријалистичка убиства“, у потпису СКОЈ и срп и чекић.

После инцидента, Леви се вратио у салу, захвалио публици што је гледала његов филм и иронично поручио да се Србија није променила колико су се надали њени пријатељи.

„Демократија још није победила у Београду. Истину не желе сви да чују у овом граду. Живела Европа и живела демократска Србија у Европској унији. Поносан сам што данас пред вама браним тековине антифашизма у Европи“, казао је Леви.