Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ: Ко је све прошао у САНУ?

0

Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Слободан Шијан, Александра Вребалов, Миодраг Табачки, Бранимир Карановић, Петар Митковић и Борислав Стојков кандидати су Одељења уметности за дописне чланове САНУ, док Горан Марковић, Ивана Стефановић, Зоран Ерић, Срђан Хофман и Милан Михајловић нису добили подршку овог одељења, потврђено је порталу Нова.рс.

Управо ће се Мијачево име, уз вајара Мрђана Бајића, костимографа, сценографа и професора Миодрага Табачког, филмског редитеља Слободана Шијана, графичара Бранимира Карановића, композиторке Александре Вребалов и архитеката Борислава Стојкова и Петра Митковића наћи на изборној скупштини САНУ која је заказана за 4. децембар, објаснио је академик и сликар Душан Оташевић, иначе заменик секретара Одељења уметности Српске академије наука и уметности.

Подршку Одељења нису добили, како је потврдио Оташевић, филмски и позоришни редитељ и професор Горан Марковић, композитори Срђан Хофман, Ивана Стефановић, Зоран Ерић и Милан Михајловић. Иако нису прошли гласање на Одељењу уметности, тиме није, како прецизира саговорник, „запечаћена судбина“ ових кандидата када је у питању евентуално чланство у САНУ.

Кандидати за избор у САНУ бирају се по два критеријума- једни иду даље двотрећинском већином, односно подршком ресорног одељења, а други са натполовичном већином и иза њих не стоји одељење које их је изгласало.

Претходно су подршку за Изборну скупштину на Одељењу језика и књижевности добили Миодраг Лома, Миливој Ненин и Михајло Пантић.

Од осам одељења Српске академије наука и уметности најмањи број академика имају Одељење друштвених наука, само седам, и Одељења техничких наука и уметности – по 12.

Укупно је предложено 37 кандидата за нове дописне чланове САНУ, а колико ће бити изабрано знаће се 4. децембра