Прочитај ми чланак

ИСТИ КОРЕНИ: Вече дружења са Русима

0

Veče druženja sa Rusima rogatica_620x0

У организацији удружења српско-руског пријатељства основаног и у Рогатици, у понедељак увече у биоскопској сали Рогатице је приказан филм о Русији, а потом отворена и изложба фотографија „Нова Русија“

Био је ово саставни део програма „Преображењски дани“ и крсне славе Рогатице, којој су присуствовали и представници амбасаде Русије у БиХ. Ана Ивљева, аташе за културу Амбасаде Руске Федерације честитала је Томиславу Пухалцу начелнику општине и свим грађанима крсну славу, „Преображење Господње“ и поклонила Јеленки Гуслов председници удружења српско-руског пријатељства из Рогатице књигу која говори о враћању Севастопоља у састав Руске Федерације.

– Спајају нас многе ствари са Србима. Исти су нам корени, иста нам је вера, култура, иста крв нам кроз вене тече. Живимо у тешким временима када се братоубилачки ратови инсценирају код вас, код нас и широм света. Русија не жели такав свет. Желимо да влада пријатељство међу народима. Желимо свет без ограда, без подела, без мржње, без ратова. Искрено то желимо и залажемо се за то – казала је Ивљева.

– Наши циљеви биће његовање духовних, културних, уметничких и сваких других односа између два братска народа, а све то засновано на вековном пријатељству и братству, заједничком словенском пореклу, православљу и сродности култура и језика – рекла је председница Гуслов.

Дружењу у Рогатици присуствовао је и Зоран Гајић председник Удружења српско-руског пријатељства из Добоја.

– Почаствовани смо посетом представника руске Амбасаде у БиХ и настојаћемо да то пријатељство унапређујемо сваког дана у сваком погледу све више – рекао је начелник Рогатице Томислав Пухалац.

(Вечерње новости)