Прочитај ми чланак

Горски вијенац у стрипу

0

rep-strip_620x0

Јунаци Његошевог ремек-дела „Горски вијенац“, владика Данило, Вук Мандушић и Вук Мићуновић, игуман Стефан, Хамза капетан, војвода Батрић, Ђаче, сестра Батрићева, и остали, селе се из уџбеника у стрип! Тамо их је сместио познати црногорски карикатуриста Лука Лагатор, који управо ових дана, када се прославља двеста година од рођења владике и песника, мислиоца и филозофа Петра Другог Петровића Његоша, своје остварење полако сабира и ставља између корица будућег истоименог стрипа.

– Испунила ми се дечачка жеља да подвиге Црногораца у бојевима за ослобођење преточим у форму девете уметности – каже за „Новости“ Лука Лагатор, и признаје да је инспирацију за овај посао најпре нашао у стриповима о каубојима и Индијанцима. – Често сам се питао како то да нико досад није урадио стрип о борбама Црногораца и Турака. Додатну мотивацију су ми давале и гусларске песме.

Сећа се да је једном приликом покушао да уради стрип о борби Црногораца и Турака, своје јунаке је поставио на коње и када је увидео грешку, после само неколико створених страница, све листове је зграбио, поцепао и бацио у кош.

– Када сам се смирио синула ми је идеја да у форми стрипа урадим „Горски вијенац“ – каже Лагатор. – Врло брзо сам урадио владику Данила, а поред њега у облачићу почео сам да пишем текст: „Виђи врага су седам бињишах…“ Одмах сам налетео на проблем, како огромни владичин монолог, мењајући положаје његовог лика, да ставим у „облачиће“. Искадрирао сам владичин лик у „безброј поза“ и схватио како то постаје досадно. А тек кад сам наишао на друге дуге монологе, на оно што певају кола, и друге проблеме, дигао сам руке! Све сам оставио да сазри, а сазревање је потрајало.

Цртежима се Лагатор вратио после десет година!

– Мислим да књижевно дело „преведено“ у стрип може и те како бити интересантно – каже Лагатор. – Ако ништа друго, бар зато да видимо јунаке како изгледају кроз призму уметника, како су смештени у амбијенту, како је компонована и саопштена суштина дела. Стрип је, као и филм, много занимљивије погледати након што смо прочитали неко дело, па смо сада у прилици да у њему тражимо и нову димензију.

ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ

Представити„Горски вијенац“ у стрипу за мене је био велики изазов. Није проблем само у кадрирању појединих ситуација, већ је требало ваљано решити и многе друге проблеме. Главни ликови се појављују све до самог краја, али исто тако има и оних који се само једном јављају, а ту су и масовне сцене у виду кола, које се не могу заобићи јер се баш у тим певањима саопштавају мудре и значајне поруке. Највећи проблем за цртача јесте уједначавање дела у смислу држања потребног нивоа, како када је сцена у питању, тако и када се ради о ликовима, тексту и ритму – објашњава Лагатор.

(Новости)