Прочитај ми чланак

Филип Гајић: Сире Шицеру, глумци су стигли!

0

fil18062a(Стандард)
Удружење драмских уметника позива на протест 22. јуна. Занимљиво! Видим како на друштвеним мрежама људи прослеђују тај проглас, мисле, ако буду тамо, да ће добити нешто од некога. Добиће оно чиме се у Србији „избије око”. Пошто се иза позива на протест нико није потписао именом и презименом, добио сам могућност да напуним кофу.

Године 1996. позоришни чимбеници су издали позориште, када су се ставили у службу тадашње политике и потпуно зауставили рад позоришта. То је почетак стрмопизда београдске културе. Издаја уметности од стране уметника. После тог протеста Београд је убрзо постао трафика-сити. Све друго је иначе нормално радило пуном паром. То је био курчев грађански протест, десетине хиљада наивних и плус они који су држали у својим прљавим рукама културу и пре тога, и тада и данас. Моралне јајаре као Ћирилов, Мијач, Савин, онај масни Горчин Стојановић – неталентовани, разни будући министри културе напудерисаних носева, симпатизери сајантолога, онај аморални деформитет од Горице Мојовић, багра од (анти)ратних профитера, и сада изгледа неко у њихово име у прогласу протеста тражи и следеће:

„Уважавање струке и стручности, деполитизацију и департизацију културе”. Опа бато!

Да ли то величине најзад признају да су неколико деценија учествовали у неуважавању струке? И да ли они то имају намеру да се деполитизују? Распао се гарнизон жутих мрава, па они сада преко протеста желе да врате своје тајне и јавне књижице? Да ли они то позивају градоначелника Шицера и Шицеровиће да их пусте сада да делују као слободни културни радници? Да ли они позивају на протест како би задржали право првенства у свему где се крећу и отимају? Они што су им давали сићу да пљују своју земљу више им не дају паре? Сада им нико не да паре! Они што шаљу ред бомби, па ред Легија части?

„Изласком на Протест исказаћемо нашу вољу и одлучност да прекинемо праксу прећутног прихватања понижавајућег и погубног стања.” Опа бато!

ХАЈДЕ ДА ВРИШТИМО У ШЕРПЕ Дакле, фантастично. Они признају своју праксу понижења и погубног стања које одржавају бар три деценије! Браво! Има ли међу њима неког Штадића или Шниколића, који ће да се извини свима онима који никад нису делили сребрњаке за понижења? Има ли у овом веку некога ко ће мени да се извини?

Има ли неки Шицер који ће да каже: е, па, народе глупави, тако смо увек на вас гледали док смо носеве пудерисали, од свих смо понизно тражили опроштај, пред свима смо црвенели и стидели се тога што јесмо, нас сада више нико неће и нико нам не улива наду преко рачуна – дођите и помозите нам да вриштимо у шерпе како би опет неки од нас радили, а ви остали сви наставили да једете говна.

Да ли је то најновија порука свих тих паразита на челу са професорима са ФДУ, тих изанђалих просечних слинаваца, дефетиста попут Горана Марковића, Срђана Карановића и осталог шљама, квазибасара писаца и задрлиглих глумаца? Свих тих духовних и моралних бедника који преко својих специјалних веза и официра за везу одређују ко ће радити и када у Новом Саду, и у Крагујевцу, и у Сомбору, и у Ужицу, и у Београду? Систем прост – ја теби овде, ти мени тамо, пријеми, ручкови, рецитације, коктели… Хонорари, хонорари, пријатељи новинари пишу панегирике, хотелске собе, хонорари. Плус фестивали и бесплатни ћевапи.

Пропаст, јад и беда квазиелите! Хоће ли доћи ваш врли Драматург у пратњи три мрачна џипа и двеста полицајаца града Чикага? Хоће ли доћи без гаћа из неке амбасаде Биљана Србљановић да каже: мислим стварно, јеееебооотеее…

Последња реченица из позива на протест:

„Ово је грађанска иницијатива иза које не стоји нико други осим нас самих и наших личних одговорности“. Опа бато!

Ово је још једно ненамерно признање! Коначно су се сусрели са осећањем одговорности! Прво признајте ко је то до сада стајао иза вас док сте блатили све што је овдашња култура! Блатили и наплаћивали! Нећете то учинити сада, али хоћете једнога дана, то ми је увек било јасно. Преживели мрмоти писаће мемоаре које нико неће читати.

ПАРОЛЕ ЗА ПО КУЋИ Употребљени не желе бити одбачени. Сами сте се одбацили када сте се одбацили. Које пароле ћете носити ви с десна и ви с лева? И ви из центра?

Пароле поделите на личне и политичке:

„Пета колона петога октобра: од превише пролива остали смо без прилива!”

„Хоћу нови бели џип!”

„Колонија без културе – пичка без гравуре!”

„Вучићу, љубимо те у рчма – голубови!”

„Вучићу – ко је запалили смо Југословенско драмско?”

„И после Горице – Горица!”; „Хоћу на Ибици да лижем Ивици!“; “Чедо, ожени ме!”; „Хоћу и ја фабрику жутих резанаца и златних ланаца!”; „Веране, врати се, твоје овце не могу без тебе!”; „Немамо муда и не знамо сад куда!”; „Сирота палента је за оне који имају талента, нама бифтека и буџет битефа!”; „Шицеру зашто нема ничега на ајнцеру!”

(Одломак из блога Филипа Гајића. Скраћења, редакција и опрема Нови Стандард)