Прочитај ми чланак

Филип Давид: Ријалити је последица владавине најгорих

0

Књижевник Филип Давид изјавио је да су ријалити програми саставни део владајућег "културног модела", а да је председник Србије Александар Вучић одабрао телевизију која их емитује за комуникацију с народом, "свесно се уклапајући у скандалозни облик манипулисања ниским страстима од којих се свакако треба оградити, а не подржавати их".

„(Ријалити програми) нису нимало безазлени. Ови програми су засновани на примитивизму и простаклуку који се шире брзином пандемије. Псовачки речник, физички обрачуни, вређања и понижавања, порнографија. (…) То јесте ‘осмишљени политички пројекат’ али и природна последица ‘владавине најгорих’“, казао је Давид за недељеник НИН.

Фото: Зоран Лончаревић

На питање о разлици у популизму деведсетих и данас, Давид је рекао да суштинске разлике нема и да је популизам најчешће увод у диктатуру и да почива на друштву лажних вредности, на крхким темејима лажи и направде, суспензији важних институција и повлађивању лошем укусу.

„Више пута сам цитирао озбиљне истраживаче и теоретичаре фашизма који указују да су највидљивији елементи фашизма у свакој епохи популизам, милитаризација, национализам, злоупотреба институција, појава ауторитарних вођа“, истакао је он.

Додао је да је главна одлука популизма „и његових протагониста“ у упрошћеном схватању да су сви проблеми унутрашње и спољне политике и главних међународних односа искључиво зависи од ефикасности пропаганде, власти над медијима, способне полиције и моћне војске.

„А иза националних, патриотских, родољубивих и интереса социјалне правде, помаљају се груби, себични партијски и доминантни лични интереси. Очување и стицање васти важније је од истине, од морала, од елементарног поштења“, истакао је он.

Коментаришући идеју „српског света“, о којој често говори министар унутрашњих послова Александар Вулин, Давид је рекао да би било наивно веровати да је ту синтагму смислио Вулин и да би смео да је изговори да није добио „благослов са највишег места“.

„Сви блиски сарадници Вучића говоре искључиво оно што председник мисли. ‘Српски свет’ изазива благу језу код наших суседа, а верујем и у Европи јер нас враћа у деведесете, у ратне тлапње о Великој Србији, Великој Хрватској и Великој Албанији“, нагласио је он.

Говорећи о опозицији у Србији, Давид је оценио да је она међусобно посвађана, без јасног политичког програма и склона демагогији.

„Бојкот није успео, а бојкоташка опозиција тврдоглаво опстаје на уверењу да је бојкот успео. Изгубљено је и оно што је раније муком стечено, неколико градова, неколико важних београдских општина, посланичка места у СКупштини одакле се ипак могао чути некакав глас протеста. А шта је добијено? Ништа. И шта следи? Опет бојкот? Тако се може унедоглед“, казао је он.

Давид је навео да постоје локалне групе, мањи покрети, вредни појединци и еколошки протести, али да нема пгорама који снажно привукао бираче да гласају за опозицију.

„Програм опозиције мора бити много амбициознији, заснован на захтевима да се мења културни модел, али за такав преокрет, нажалост, нема ни снаге, ни енергије, нити је могућ у амбијенту личних разрачунавања и програмских несугласица. То ни за кога није добро. Снажна опозиција је важан и неопходан коректив власти“, додао је он.