Прочитај ми чланак

Џони Штулић: Издавач „Плато” зарађује на мом имену!

0

džoni azra 2

Легенда ЈУ рок музике и вођа култне групе „Азра“ Бранимир Џони Штулић, пред Вишим судом у Београду покренуо је парницу против „Плато букса“ због, како тврди, кршења ауторских права.

– Моју популарност, 20 година старију од њих, искористили су за своју промоцију – каже Штулић у ексклузивној изјави за „Новости“.

Штулић и издавачка кућа уговорили су откуп 1.000 комплета по 14 књига и два носача звука са последњих Азриних концерата у Мостару и Сарајеву. После продаје те количине, „Плато“ је наставио да штампа књиге и носаче звука, тврди адвокат Стеван Д. Јанковић.

– До данас од друге стране нисмо добили одговор на тужбу који је најављен у поднеску. Ово су хитни поступци, и специфичан је начин доказивања, линковима на интернету који доказују да је прекршен уговор. Штулић је ускраћен да пре главне расправе поднесе још доказа, а због споре процедуре ускраћује му се право на правично суђење, тврди његов адвокат Стеван Д. Јанковић.

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ДРЖАВЉАНИН

– „Плато“ тражи ауторску кауцију од 600.000 динара, позивајући се на то да Бранимир Штулић није држављанин Србије. Штулић, међутим, јесте југословенски држављанин, и нема друго држављанство, ни холандско, где живи – каже адвокат Јанковић.

Штулићев портапрол Зоран Живковић наводи да је Бранимир „по цени папира и мастила Србији поклонио 14 књига и 20 година рада“.

– Радило се о културној акцији, искључиво за Србију и то из пијетета према класицима и кичми историје, а не што нам фале закони како директор „Платоа“ Бранислав Гојковић за јавност тумачи. Из „Платоа“ нам поручују да нису ни половину уложених новаца извукли, и да су продали „само“ 600 комплета, што је апсурд. Зашто би неко улазио у посао од 1.000 комплета, ако са 60 одсто продатог не може да извуче ни 50 одсто уложеног? „Плато“ је одмах дигао цену, па су комплет продавали између 160 и 170 евра, а касније сукцесивно повисивали, да би га данас преко интернета и дистрибутера продавали за 200 евра. То говори о још увек доброј продаји, иначе би цена била нижа и од договорене – каже Зоран Живковић, Штулићев портпарол.

Легендарни музичар у изјави за наш лист каже да његова популарност не може бити злоупотребљена.

– Гојковић ме је често телефоном звао и бесмислицама замарао, као вук Црвенкапицу, казујући да ми жели само глас чути, а заправо испитујући моју реакцију на невероватну замисао да му је секира у мед пала, и да се докопао моје имовине коју може распродавати до краја свог живота, како му се прохте. Ја сам веродостојна странка, уговор сам потписао и своје обавезе испунио, док Гојковић и „Плато“ то нису. Непотписани уговор их не обавезује, па су се тиме рађе бацили на његово кршење и беспризорно варање, стога како онда могу законски издавати и продавати књиге – каже Штулић и тврди да се његови комплети неовлашћено продају по свету, библиотекама и сајмовима, а да промоција „Штулић у илегали“ није имала његов благослов.

– Знајући да нећу доћи, направио је тродневну књижевну промоцију највећу икада виђену у Србији, коју је чак и телевизија преносила уживо, наравно на мој рачун и против моје воље, јер ја то не бих дозволио, будући да ми није потребно. Промоција значи реклама, која опет значи поправка, која би Плато коштала барем 250.000 евра, што је цена следећа два тиража, којој је та промоција погодовала и врата отворила. За ту своту сам директно закинут, пошто се ради о мојој популарности 20 година старијој од „Платоа“, коју је Гојковић искористио за своју промоцију, а не обратно – додаје за „Новости“ Бранимир Штулић.

Вођа „Азре“, једне од најпопуларнијих и најутицајнијих новоталасних група у Југославији, од почетка ратова и распада државе живи у добровољној илегали у Холандији.

(Новости) 

_____