Прочитај ми чланак

ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ: Хоћу Србији да донесем Оскара!

0

Драган Бјелогрлић јуче је прославио 53. рођендан. Глумац који тренутно ради нову серију „Сенке над Балканом“ за РТС у Баранди дао је себи и екипи одушка тако што није било снимања.

dragan bjelogrlic– Имам само једну жељу, да добијем Оскара за најбољи страни филм, као продуцент и редитељ, пре свега – открио је недавно Бјелогрлић у интервјуу за магазин Експрес.

Глумац у серији „Сенке над Балканом“ тумачи лик инспектора полиције Андре Танасијевића Тане, који покушава да реши неколико убистава која се дешавају у Београду средином двадесетих година прошлог века. Бјела би велику награду коју додељује Америчка академија за филм могао да освоји за неколико година јер припрема нови филм „Чувари формуле“. Јунаци ове приче су научници који су учествовали у тајном пројекту прављења атомске бомбе у Винчи.

Бјелогрлић је први пут пред камерама глумио са 15 година у остварењу Бранка Бауера „Бошко Буха“ (1978), тумачећи лик Саве Јовановића Сирогојна. Факултет драмских уметности у Београду уписао је 1984. године у класи професора Владимира Јевтовића. Његови другови на студијама били су Мирјана Јоковић, Драган Петровић Пеле, Срђан Жика Тодоровић, Весна Тривалић, Милорад Мандић Манда, Слободан Бода Нинковић, Дада Стојановић Глид и Дарко Томовић.

Прославио се улогом Слободана Бобе Попадића у серији „Бољи живот“. Након те улоге, уследили су „Заборављени“ (1990) и ангажман на филмовима „Црни бомбардер“ (1992), „Лепа села лепо горе“ (1996), који је и продуцирао. Редитељски деби имао је с филмом „Монтевидео, бог те видео“, чија су оба наставка већ била кандидати за Оскара.