Прочитај ми чланак

Душко Ковачевић: Да је Тито видео „Равну гору“…

0

promocija-knjige-ravna-gora

Радош Бајић је у петак представио књигу насталу адаптацијом сценарија ТВ серије.

Оно што гледаоци већ имају прилике да гледају ова књига у издању „Блица“ представља на још интригантнији начин, сложили су се говорници на промоцији: Вук Драшковић, политичар и књижевник, Душан Ковачевић, драмски писац, и Момчило Павловић, историчар.

– Радошева серија је веома важна и значајна. Једина мана јој је што је закаснила 50 година. Да је видео „Равну гору”, Јосип Броз би умро пре времена – рекао је Душан Ковачевић.

Он је истакао да нигде у свету не постоји земља која је једног поднаредника стране војске, који је ту земљу напао оружјем, после пола века прогласила за свог троструког хероја.

– Михаиловић је најмање два пута могао Брозу да одузме живот – а није, јер је дао реч да неће. Броз је њега ликвидирао чим је могао. Као и хиљаде и хиљаде патриота и најбољих представника свог народа у чисткама и ликвидацијама од ‘45. па надаље – подсетио је Ковачевић, и поручио Радошу да мора да смогне снаге да ову трагичну епопеју српског народа спроведе до краја.

На питање како оцењује књижевни таленат Радоша Бајића, Вук Драшковић је рекао да оно што гледамо у серији и читамо у књизи превазилази значај сваког појединачног књижевног и другог талента.

– Сви злочини у последњем рату почињени су по инструкцијама и по памети оне силе која је победила Дражу Михаиловића 1945. године. Комунистички злочини поновљени су деведесетих година. Зашто не би правили масовне гробнице ‘92, када су за масовне гробнице‘44. примали одликовања и проглашавани за народне хероје?! Када се злочин једном исплати, онда се он понавља са циљем да исто буде награђен. Радош је серијом и књигом отворио врата и ми улазимо у време које је пред нама, време освешћивања и осветљења – рекао је Вук Драшковић.

Аутор серије и књиге „Равна Гора“ Радош Бајић и Драган Бјелогрлић који глуми Јосипа Броза Тита
Професор Момчило Павловић пружио је Бајићу драгоцену помоћ при писању сценарија.

– Не верујем да ће свест у широј јавности бити промењена, али сам убеђен да ће после ове серије и књиге догађаји и личности бити посматрани на много мирнији начин. Не морамо се сложити, али се морамо разумети – закључио је Павловић.

Бајић је захвалио својим гостима и „Блицу“ као издавачу књиге и похвалио се да се од пре неколико дана књига „Равна гора“ налази и у Конгресној библиотеци у Вашингтону, која је највећа на свету.

(Блиц)