Прочитај ми чланак

ЋИРКО се расплакао усред емисије због Ланета: Шојић му је био најбоља улога

0

Глумац Александар Дунић, који је у серији "Бела лађа" тумачио лик чувеног Ћирка, десну руку Срећка Шојића, гостовао је у Јутарњем програму на ТВ Прва, где је говорио о преминулом колеги Ланету Гутовићу. Дунић је у једном тренутку о Ланету говорио са сузама у очима.

 

„Волео бих да је ово све нека његова велика шала. Лане је био велики глумац и био је диван човек, наравно. Он је комедију доживљавао као врхунски израз као нешто што је много веће него што је драма, што је трагедија. Он је једноставно сматрао да је то најузвишенији вид отпора према животу. И најдостојенаственији вид отпора према ономе што нам се дешава. То су некада неки чувени психијатри и психолози назвали олимпијским смехом, нешто што је супериорно. Смех је особина Богова који су способни да се подсмехну и себи самима и животу који нас окружује такав какав је. Он је маестрално радио то, не треба то да говорим, то публика зна, али оно што сам ја волео је његову људску димензију, био је велики човек, био је сам, био је свој, био је особен, био је снажан, био је јак, није био слабић. Био је способан да се супростави, био је способан да каже своје мишљење и по неку цену која може да га кошта. Није био конформиста, није био лицемер, и то је велика ствар. Просто, био је аутентичан. Нико није као он. Био је блистава звезда наше глумачког нема. Живеће док буде живело сећање на њега и док ми, који смо га волели, и који смо с њим радили будемо освежавали то сећање“, рекао је између осталог Дунић.

 

Он је даље навео да је Ланетова најбоља улога управо лик Срећка Шојића, чију је десну руку играо.

„Mислим да је то била његова докторска дисертација. Ја сам се чудио тим људима са Академије из ФДУ-а како немају никаквог слуха, немају разумевања, и како не размишљају да таквим глумцима треба дати докторат за оно што су урадили. Да сам ја био на њиховом месту, ја бих га позвао и рекао: ‘Господине Гутовићу, кажите један дан када сте слободни, да уприличимо једну малу свечаност на Академији, Ви ни не знате да сте Ви докторирали’. Јер то што је он урадио са Шојићем, то је нешто што сам ја видео свега два пута у животу, а то је да неко улази у улогу као у своје сопствене ципеле. То је до те мере било његово, то је била велика срећа. Срели су се један изванредан писац и један изванредан глумац, Синиша Павић и Лане Гутовић, и направили су ремек-дело које ће остати во вјек векова и за следеће генерације. Осамдесет епизода је играо у ‘Белој лађи’ и држати тромилионско гледалиште везано за себе, које је гледало, да се не лажемо, Ланета. Сви смо ми ту партиципирали, али да се не лажемо, он је држао ту серију својим бравурозним играњем. Свако заблиста у тренутку, али он је блистао пет година. Осамдесет епизода да звезда није престајала да сија пуним сјајем. То је нешто што је чудесно, то се не да тако лако поновити. То је ремек-дело, можда би требало и постхумно да му доделе (докторат) или да му се извине да су погрешили. Као што на улазу у Француску академију наука има биста Молијера који никада није постао академик и на њој пише ‘Теби ништа не недостаје без нас, а нама много недостаје без тебе’“, закључио је глумац.

Милан Лане Гутовић преминуо је јуче на ВМА у 76. години.

Глумац је прошле недеље примљен на Војномедицинску академију због респираторних проблема, стање му се у последња два дана нагло погоршало и био је прикључен на респиратор.