Прочитај ми чланак

БОРА ЧОРБА: Срамота да је Брнабићка међу смрадовима у Билдерберг групи

0

- Недостаје ми пиво. Пиво и рокенрол су увек ишли заједно - додао је Бора искрено

Бора Ђорђевић, фронтмен Рибље Чорбе, дао је интервју бањалучим „Независним“, поводом наступа на „Бањалучким данима музике“, у којем се бавио и музиком, и књижевношћу, и политиком.

НН: „Бањалучки дани музике“, некада „Дани музике и пива“. Пиво и рокенрол?

Ђорђевић: Недостаје ми пиво. Пиво и рокенрол су увек ишли заједно.

НН: У Бањалуци сте свирали на готово свим концертним локацијама…

Ђорђевић: Како да не, овде на тврђави Кастел буде посебна атмосфера. Ту унутар тврђаве „Чорба“ је први пут наступила са 100 трубача који су свирали „Анђела“. Заиста нас лепе успомене вежу за Бањалуку.

НН: Нови албум је најављен књигом „Пусто острво“, међутим још није објављен?

Ђорђевић: Један сингл је изашао, ускоро излази и други, не журимо с албумом.

НН: Чини ми се да сте тренутно у највећој паузи између објаве два албума. У 40 година дугој каријери до сада је био рекорд три године без „Чорбиног“ албума.

Ђорђевић: Ја и нисам свестан тога – како смо писали песме, тако смо и објављивали. То иде спорије сада, али верујем да ћемо до краја године завршити албум.

НН: Почетком ове године када сте добили Андрићеву награду поделили сте књижевну јавност.

Ђорђевић: Увек је проблем код нас што постоје паћеници и плаћеници који су се побунили против тога, а остварени људи као што је Емир Кустурица или Матија Бећковић су управо они који су ми дали ту награду и мени је била част да је примим.

НН: Покојни Арсен Дедић је говорио да су прва пера увек о Вама писала позитивно. Хипотетички говорећи, имате ли представу каква би Андрићева реакција била?

Ђорђевић: Верујем да би био срећан и задовољан. Андрића сам читао од најранијих дана, пошто ми је мајка била професорка књижевности. Као клинцу су ми чак и забрањивали да читам, покривао сам се јорганом, палио лампу и читао. Дешавало се чак и да плане јорган.

НН: Кад смо већ код читања, скоро сте на гитаријади у Кисачу размијенили књиге са бањалучким песником Гораном Гаврићем Гргом. Какви су утисци?

Ђорђевић: Одличан песник, понео сам његову књигу, читао успут и био сам изненађен лепотом његових песама и занатом. Реткост је данас читати песника који зна занат, не само у слободном стиху, него говорим и о сонету, метрици, рими…

НН: Ипак, књижевни естаблишмент одавно потцењује риму?

Ђорђевић: Риму потцењују песници који не знају да римују.

НН: Такви сигурно нису били песници на које сте се и Ви својевремено угледали: Брана Петровић, Александар Секулић и други. С овом двојицом имате и разне анегдоте…

Ђорђевић: Тако је, Брана Петровић је био кафански тип до те мере да га мајка није препознавала кад се врати кући. Са њима сам својевремено, када сам био песник почетник, седио у „Шуматовцу“ и читао им своје песме. На почетку су им биле солидне, али после сваке туре коју сам платио критике су бивале све боље и боље…

НН: Пре коју годину Радио-телевизија Србије је снимила четворосатни документарац о „Рибљој чорби“ под називом „Упорно дозивање анђела“. Да ли сте задовољни истим и не чини ли Вам се да је наратор потцијенио садашње дјеловање групе?

Ђорђевић: Гледао сам документарац и могу да кажем да тај „филм“ још није завршен и да се хепиенд још не ближи. Наратор јесте на неки начин потценио садашње деловање групе, али тај наратор има право на то, јер је то његов субјективни поглед. Малтене нас је отписао, али то је оно најбоље – кад вас отпишу, а ви се увек изнова враћате.

НН: Матија Бећковић је у интервјуу рекао да због сваке политичке изјаве губи поштоваоце. То се још више осети у Вашем него у његовом случају?

Ђорђевић: Ја се више и не бавим политиком, али никад нисам могао себи да ускратим право на мишљење. На пример, данас читам у новинама да је Ана Брнабић ушла у групу „Билдерберг“. Не смета мени што је Ана лезбијка, али ми смета група „Билдерберг“ и те како, јер то је она група владалаца планетом Земљом која се састаје у потаји. Има чак у збирци „Пусто острво“ песма која се зове „Билберберг“ и која говори са пуно презира о тим смрадовима који управљају нашим животима и сада наша премијерка да буде у тој групи – то је срамота.

НН: У неформалном разговору поменули сте да подржавате „Правду за Давида“.

Ђорђевић: Увек подржавам правду и истину као категорије и мислим да ће истина у случају Давида Драгичевића морати да изађе на видело и да ће правда морати да победи.

Бонус видео: