Прочитај ми чланак

БОРА ЂОРЂЕВИЋ: Срећан сам што је Тадић отишао с власти!

0

БЕОГРАД – Већ више од три деценије Бора Ђорђевић – Бора Чорба својим песмама, текстовима и изјавама својеврсни је хроничар свих друштвених збивања кроз која смо као држава и народ пролазили и још пролазимо. Ни најновија политичка гибања, промене и договори око формирања владе нису фронтмена „Рибље чорбе“ оставили равнодушним. У интервјуу за „Правду“ Бора Чорба говори о свом виђењу актуелне ситуације у Србији, објашњава због чега се није обогатио попут неких својих колега музичара у турбулентним временима и најављује почетак снимања нове, 19 плоче „Рибље чорбе“, за коју је уверен да ће бити најбоље што је легендарни бенд урадио за протекле 33 године постојања.

 – Изгледа да ћемо коначно добити и ту нову владу којој желим заиста сву срећу овог света, јер ће јој бити потребна у каквој се ситуацији налази Србија. Огромна беда куца на врата ове земље и промене су биле неопходне, а свакако сам срећан што се нешто мења и што они који су до сада водили Србију нису више на власти. Само се питам, и то не толико као члан странке колико као обичан грађанин, како то да у тој новој влади нема места за ДСС са освојених осам одсто, и због чега Запад не дозвољава да Коштуница и ДСС буду део српске власти – каже на почетку разговора за „Правду“ Бора Ђорђевић.

 Демократска странка одлази у опозицију, да ли ће се по вашем мишљењу, снаћи у тој улози после 12 година на власти?

 – Не знам да ли ће се снаћи, али знам и видим да врх те странке и даље прави грешке и глупости које су их и одвеле у опозицију. Челни човек ДС-а и доскорашњи председник Србије Борис Тадић сада се рукује са Хашимом Тачијем – Змијом, који је тај надимак, само да подсетим, стекао тако што је на заробљене Србе бацао живе змије. Ко зна, можда се са Тадићем руковао баш том руком којом је бацао змије на српску нејач.

Србија је 20. маја добила и новог председника, како оцењујете Томислава Николића на месту шефа државе?

– Рано је још за неке оцене јер је Николић тек месец дана на функцији, али оно што је чињеница јесте да је промена на месту председника Србије била апсолутно добар потез бирача, и ја сам тог 20. маја био задовољан и срећан што је Борис Тадић отишао са власти. Тома ми је лично симпатичан, али пред њим су сада велики изазови јер ће морати да левитира између Истока и Запада, а то није лако а ни захвално. Од новог председника очекујем и да поштује договор постигнут са Војиславом Коштуницом да се Устав неће мењати, и да ће се народ на референдуму изјаснити око уласка Србије у Европску унију. Не смемо заборавити ни веома корисне државне уговоре које Србија има са Русијом и који би овој земљи и народу помогли да продише, па верујем да ће Тома и с те стране умети да начини праве кораке.

Ивица Дачић биће нови премијер, да ли вас је то изненадило?

– Искрено, нисам очекивао да ће СПС постићи на протеклим изборима такав резултат и да ће Дачић постати мандатар, али ето, десило се. Најважније је да је ипак до неких промена дошло и да није све остало исто као пре ђурђевданских избора. Колико су промене битне говоре и ови моји стихови које сам написао пре избора, забринут да може и после њих да остане „статус кво“ у Србији:

Уместо да их за пљачку оптуже,

Да их због издаје осуде на робију,

Срби гласају за багру и лопуже,

Па говна опет изборе добију.

Кад бирачко схвати тело,

Да нема ни за јело,

Кад доживе такву беду,

Из контејнера да једу,

Кад једног дана схвате,

Нема посла, где су плате,

Питаће се што смо срали,

Па смо ове изабрали,

Битанге и пропалице,

Уживају повластице,

Власт има моћ и лову даје,

Све док њихов мандат траје,

Из дупета па до главе,

Кад бирачком телу дође,

Исту грешку ће да праве,

Бираће још горе вође.

Чисто сумњам, али можда,

Срби нађу правог Вожда“.

И поред мог страховања ипак се ови стихови нису обистинили, Срби су на изборима 6. маја гласали за промене и сада ћемо имати нову владу, а свакој новој власти треба дати 100 дана и веровати и надати се у успех.

Прича се да ће Драган Ђилас напустити ДС и основати своју странку.

– Ђилас је врло јак политички играч и мислим да је довољно само толико рећи.

Како објашњавате да су се неки министри из сада већ бивше власти за непуну деценију енормно обогатили, па зидају зграде у најлуксузнијим деловима Београда, а ви за 40 година музичког рада као рок легенда нисте успели да стекнете ни приближан иметак? У чему је „квака“?

– Не знам ни сам у чему је цака, можда је тај министар што гради куле и градове талентованији од мене за музику и боље пева. Није он једини колега који је од музике успео да заради „авионе и камионе“, ту су рецимо и Жељко Митровић, Ненад Чанак, „Идоли“… За разлику од њих који су се свирком обогатили, ја сам целог живота свирао курцу, али се не кајем ниједног тренутка због тога, јер мирно спавам што они не могу, и идем слободно градом без гомиле телохранитеља, о чему они могу само да сањају. Велика је привилегија када видите да вас људи воле и када вам приђу на улици и кажу „Где си, царе?“ или „Где си, легендо?“ уместо „Ено оне пизде“ као за неке друге што говоре и мисле.

Какав је осећај знати да вас воле сви што се каже „од седам до сто седам“?

– Фантастичан је осећај али и огромна одговорност и част. Једна девојка из Шапца истетовирала је мој лик на леђима а она је само део тог такозваног „тврдог језгра“ „Рибље чорбе“. Кроз ове три и по деценије, колико трајемо“, „ишколовали“ смо на нашој музици четири генерације и пресрећни смо због тога.

Често идете на Косово и Метохију и људи вас тамо воле, како видите развој ситуације на Космету у наредном периоду?

– У септембру међународна заједница проглашава престанак надгледане и даје пуну независност такозваној држави Косово. Оно што знам и у шта сам сигуран јесте да север Косова не може и не сме да буде шиптарски. Тај народ доле зна шта чува и за шта се бори, и спремни су да изгину за Косово, за своје породице и своја огњишта. Увек сам са радошћу и љубављу одлазио на Косово и дружио се са тим народом, који је углас певао са мном и са „Чорбом“. Увек ћу свирати на Косову, на том делу земље Србије.

Многи ваши стихови показали су се као пророчански, да ли сте и сами некада били изненађени том вашом „видовитошћу“?

– Чешће и више сам био уплашен него изненађен када је оно о чему сам у својих стиховима и песмама певао постала стварност, и то нимало ружичаста стварност. Заиста су се многе ствари о којима сам писао и певао обистиниле, а нисам то наравно ни волео ни желео. Опет, с друге стране, ни Срби не воле да чују истину ни тешке ствари. Пример за то је моја песма „Презир“ која није постала комерцијална попут „Анђела“, иако попут ове легендарне песме има и то тако јаку поруку и речи, али изгледа да у време када је настала није баш била свима пријатна.

У августу улазите у студио и почињете рад на новом „Чорбином“ албуму, какав ће он бити и чиме ћете опет изненадити а можда и шокирати јавност?

– Највеће изненађење и то оно врло, врло пријатно, јесте да опет сарађујемо са некадашњим нашим продуцентом Џоном Мекојем из Енглеске, и да је опет присутна она атмосфера као и пре скоро 30 година када смо први пут радили заједно. Џону смо послали и преводе нових текстова, а понегде је било и доста мучења јер није баш лако превести на енглески „Од немила до недрага“ или „Коштаће га ко Светог Петра кајгана“, али у сваком случају, сви у бенду верујемо да ће ово бити један изузетан албум, нећу да кажем и најбољи до сада, али је и то могуће. Радни назив албума је „Узбуна“, а да ли ће тако и остати до изласка видећемо.

Када је београдски концерт у плану и где ће „Чорба“ овога пута наступити у престоници?

– Концерт у Београду је већ заказан за осми децембар у „Арени“, дакле не мењамо место свирке од претходна два велика концерта у Београду. „Чорба“ никада није живела од старе славе и до 8. децембра и концерта у „Арени“ изаћи ће и наш нови албум, па ето прилике да нове песме тада представимо на најбољи могући начин.

(Правда)