Прочитај ми чланак

БИКОВИЋ: Косово је само привремено окипирано, недопустиви напади на СПЦ

0

Српски глумац Милош Биковић изјавио је да Србија мора наћи решење косовског проблема без рата и сукоба, али да се не сме одрећи своје територије јер ће тако Косово бити заувек изгубљено.

Мислим да морамо наћи решење косовског питања кроз модел да избегнемо сукобе и рат, али не смемо се Косова одрећи, јер ако то урадимо, оно ће бити заувек изгубљено. Може да буде окупирано, и привремено изгубљено, али ми не смемо и не можемо да га се одрекнемо, рекао је Биковић.

Фото: НеЗла – Србин.инфо

Он је додао да не зна шта се све дешава на Косову и Метохији, али је забринут за то питање.

– Не знам шта се све дешава доле, па ми је тешко да одговорим на ово питање. Сигуран сам да није лако ономе ко мора да реши питање Косова. Да ли оно мора да се реши одмах, веома је важно питање. Не знам ни какве су последице замрзавања дијалога. Драго ми је што не морам све то да знам и да будем тај ко доноси одлуку. Мислим да је референдум за Косово добро решење. Ово је тежак тренутак. Не морамо да будемо сложни у вези с Косовом, али морамо бити солидарни у заступању интереса Србије.

– Треба ли црква да се меша у политику и пита у вези с Косовом?

– Црква не треба да се меша у политику, али треба да изрази свој став. Он мора да се уважи и да се узме у разматрање кад се доносе политичке одлуке. Црква има вишевековно искуство. Преживела је све партије и државе, а опстала је и кад нисмо имали државу. Има јединствено искуство и сматрам да су недопустиви напади на цркву.

– Какав је Путин оставио утисак на вас?

– Путин је на мене оставио утисак једног великог државника. И човека који има духовну вертикалу.

– Да ли је Русија једини пријатељ Србије?

– Не бих рекао да је једини. Србија има много пријатеља. Могли бисмо те односе да развијамо и негујемо кроз културу и кинематографију. Требало би пријатеље умножити. А најважније је подсетити неке да смо пријатељи, јер су то изгледа заборавили.