Прочитај ми чланак

Београдски „Хенри Шести” освојио Турску

0

ekipa-henrija-6

Да се добар глас далеко чује уверили смо се прексиноћ у Турској. У препуној сали престижног државног позоришта „Ахмет Вефик паша” у Бурси гостовала је представа „Хенри Шести” В. Шекспира, у режији Никите Миливојевића и у извођењу ансамбла Драме Народног позоришта из Београда, коју још од премијерног извођења, 11. маја 2012. у Шекспировом Глоб театру у Лондону, а у оквиру „Културне олимпијаде”, бије глас да је „представа изузетних уметничких вредности”.

Управо из тих разлога организатори Првог интернационалног фестивала театара балканских земаља у Бурси без двоумљења су, како су нам потврдили на лицу места, пожелели да својој публици представе београдско читање Шекспировог „Хенрија Шестог”.

Наступу београдског „Хенрија Шестог” у Бурси присуствовао је Данило Вучетић, амбасадор Републике Србије у Анкари, Слободан Радета, аташе за културу, и Сандра Вујиновић, српски конзул у Истанбулу.

– Република Србија придаје велики значај културној сарадњи са Турском, уз економску и политичку. Сматрамо да обострана размена уметника треба да добије на интензитету, о чему смо управо разговарали са челницима државног позоришта „Ахмет Вефик паша”. У плану је протокол о сарадњи између националних позоришта и библиотека. У Турској постоји велико интересовање за сарадњу са културним институцијама са Балкана, а Србија им је водећи партнер у тој комуникацији, рекао нам је прексиноћ амбасадор Данило Вучетић.

Поред домаћина, на овом позоришном скупу своју уметничку енергију размениле су и театарске трупе из Хрватске, Бугарске, Македоније, Грчке и Румуније.

На ову својеврсну турску позоришну авантуру, ансамбл Драме националног театра, који је увек спреман за нове сценске изазове, кренуо је још у уторак ујутро. Најпре авионом из Београда до Истанбула, а онда аутобусом, па трајектом преко Мраморног мора у трајању од десет и више сати.

Аутентичне грађевине града Бурсе, смештеног на северозападу Турске, у региону Мармара, који красе многобројни паркови, егзотичне фонтане, али и оријенталне грађевине, освојиле су нас на први поглед.

Гостовање Народног позоришта из Београда у Бурси представља продужетак успешних односа са културним институцијама у Турској који трају од 2003. године, када је потписан протокол о сарадњи са турским државним театрима.

У међувремену, потписан је протокол о сарадњи са Анкарском државном опером и балетом, драмска представа „Хамлет”, у режији Иване Вујић, гостовала је у Адани, а Народно позориште је на својој сцени угостило Кочаели градско позориште са „Генералном пробом самоубиства” Душана Ковачевића, у инсценацији Нурулаха Тунџера.

Хаџи Ненад Маричић надахнуто је прексиноћ тумачио лик Хенрија Шестог у овој јединственој Шекспировој трагикомедији са елементима гротеске. Своје сценско умеће мајсторски су дочарали и остали чланови екипе предвођени искусним Предрагом Ејдусом, Танасијем Узуновићем, Бранко Јеринићем.

Оријентални шарм позитивно је деловао и на Бориса Пинговића, Небојшу Кундачину, Слободана Бештића, Александра Срећковића, Павла Јеринића, Бојана Кривокапића и Јелену Ђулвезан да своју уметничку енергију без резерве поделе са турском публиком. У представи су наступили и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).

(Политика)