Бећковић о Хандкеу: Каменују песника у 21. веку

0

Није се могло ни замислити да ће у наше време, у 21. веку неког песника због тога што је добио Нобелову награду каменовати и да ће га проглашавати персоном нон грата у неким балканским градовима, оценио је у изјавио је песник Матија Бећковић, поводом реакција које је изавала додела признања аустријском књижевнику Петеру Хандкеу.

Бећковић сматра да је занимљиво то да Хандкеа од примедби и каменовања поштеделе велике културе и нације и наглашава да тиме овенчан немачки језик.

„Чак су одбили да присуствују тој церемонији, као да су на оним ранијим присуствовали“, указао је Бећковић у серијалу разговора „Без рукавица“. Он подсећа да је још пре него што је Хандке добио Нобелову награду написао песму која пореди аустријског писца и Гетеа.

У стиховима указује на то да је највећи међу Немцима, Гете, написао да нигде у светској поезији није нашао да звезде разговарају, осим у српском песништву и да народ који има такву поезију, заслужује бољу историјску судбину.

„Када је два века касније Петер Хандке поновио то исто, само тише, тај исфињени син немачког језика, био је каменован и у Немачкој и по целом свету, па чак и у Србији, јер Сунце духа и поезије беше зашло“, оценио је Бећковић.

Према његовим речима, када је Хандке добио Нобелову награду Исток се пребацио на Запад, па се поновило оно што се десило у Совјетском Савезу када су Нобелову награду добили Пастернак, Солжењицин или Бродски.

„Такође је настала кампања којој се чудио читав, такозвани, слободни свет, а сада то исто доживљава Ханке“, констатовао је Бећковић.

Када је Пастернак морао да одбије Нобелову награду, написао је стихове: „Шта учини, ти подлаче, ти убицо ког се боје. Ја натерах свет да плаче над лепотом земље моје“.

„У ствари, ништа се не мења, као што је некад било, тако је и сада, само што би Петер Ханке ову награду одбио и себе поштедео ових каменица, да није схватио да су много веће јунаштво учинили чланови шведске Академије када су га наградили, него што је он учинио тиме када је ту награду примио“, закључио је Бећковић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!