Прочитај ми чланак

AНИМИРAНИ СРПСКИ СУПЕРХЕРОЈ: Моћни Србољуб против Хрватка

0

Уметник Саша Ристић Кригер створио новог анимираног српског суперхероја. Необични јунак је збир свих карактера, мана и врлина нашег народа.

Две верзије снажног Србољуба (Фото: Вечерње новости)

Две верзије снажног Србољуба (Фото: Вечерње новости)

Електромеханичар за машине и опрему, како гласи званично (бар у диплому уписано) звање Саше Ристића Кригера, одмалена је показивао велики таленат за цртање и вајање, а његова креативност одувек искаче из оквира наведене, и свих сличних сувопарних формулација. Недавно је Кригер „постао отац“ новог српског суперхероја, Србољуба, насталог као одговор на агресивну хрватску – рекламу!

ЈУГОСЛAВ У ПЛAНУ

Могу ексклузивно да најавим и суперхероја Југослава – ЈУГО је франкенштајниран херој направљен делом од Бошњака, Србина, Хрвата, Словенца, Македонца… Aбоминација која је правдољубива, али има своје унутрашње сукобе, немире, неслагања, тако да је углавном бескористан и надасве комичан – открива Кригер, који не жели Србољуба да пореди са првим нашим суперхеројем, Зигомаром – јер „ипак је Зигомар Aмериканац – пребег, или наша емиграција“.

 – Одрастао сам на стриповима као што су „Мистер Но“, „Текс Вилер“, „Фантом“, „Хи-Мен и господари свемира“, стари „Трансформерси“, „Нинџа корњаче“, све то зачињено радом доајена илустрације Боба Живковића, Петра Меселџије и других – прича Ристић.

– У девету уметност сам ушао похађајући стрип-школу и радионицу Владимира Весовића, који ме је упутио у основе карактер дизајна. Убрзо сам из илустрације прешао у трећу димензију, а изабрао сам овај пут јер обједињује моја два афинитета, цртање и вајање.

Идеја о Србољубу је настала једног поподнева када је Кригер на интернету видео рекламу за Хрватску банку, где у херојској пози са клише цитатом суперхерој Хрватко позива Хрвате да пребаце свој рачун у њу.

– Сматрао сам да би била одлична идеја да се осмисли и Србољуб, јер би било веома досадно да постоји Хрватко, а да нема Србољуба. Примарна форма Србољуба потекла је од мене, а крајњи изглед је резултат уметничке симбиозе неколицине људи који су на истим фреквенцијама. Он као карактер је тренутно у 3Д форми, и може да се искористи на безброј начина, за рекламе, анимирани филм, чак и у виду видео-игре. Волео бих да га видим у било којој форми јер он и није наменски прављен искључиво за одређену ствар, већ је рођен искључиво из љубави према овом еснафу и ради „чачкања са Хрватима“.

Прича о Србољубу још се развија, као и његов изглед, ту ће бити још карактера који ће га пратити или хтети да му смрсе конце.

– Србољуб је збир свих мана и врлина овог народа, персонификована овдашња популација данашњице. Aко бих морао да га опишем, то би било овако: Србољуб, правдољубивост монаха, бес деведесетих, снага гвозденог пука.