Прочитај ми чланак

„Српска душа, бре” у Бечу

0

Уметнички фотограф Иван Грлић представиће своје радове из едиције „Сербијан соул, бре” у престоници Аустрије захваљујући тамошњем Српском културном форуму.

Део српске музичке сцене овековечен објективом Ивана Грлића биће представљен у Бечу у четвртак, на изложби под називом „Сербијан соул, бре” (Српска душа, бре). У организацији тамошњег српског културног форума на изложби, којом се Грлић већ представио домаћим поштоваоцима, биће приказана и истоимена тројезична монографија уз неизоставне џез варијације за које су задужени музичари из трија „The Garlands” – пијаниста Никола Станошевић, Томас Стемпковски, на контрабасу, и Душан Новаков, бубњар и перкусиониста.

– Цела ова прича је настала захваљујући напору једног човека, Драгана Мишковића који је на челу Српског културног форума. Изложба ће трајати један дан, јер за други пројекат„Сербијан џез, бре” није било довољно средстава – каже аутор Иван Грлић, који је фотоапаратом овековечио неке од најзначајнијих српских музичара.

На изложби ће бити представљено 48 фотографија 24 истакнута српска музичара 20. века.

Српско-аустријски џез трио „The Garlands”, који ће наступити у другом делу програма, за кратко време је постао један од цењенијих бендова на бечкој џез сцени. Репертоар тројице музичара протеже се од мејнстрима, преко модерног, па све до грув и фанк џеза.

– Свираће џез импровизације кроз неке стандарде, можда мало зачињене балканским етно-звуком – најављује Грлић, који већ увелико преговара и о представљању својих монографија у Паризу.

То би требало да буде идуће године на фестивалу „Боје џеза”, који организује 18 културних центара, каже Грлић, који је недавно на Дунав фесту представио и свој оркестар, пригодно назван „Сербијан џез, бре”, са којим планира да наступи и на фестивалу у Инђији, потом на Новосадском џез фестивалу…

 

( Политика )