• Почетна
  • КУЛТУРА
  • Изложба „Михајло Идворски Пупин-Стваралачка координација“
Прочитај ми чланак

Изложба „Михајло Идворски Пупин-Стваралачка координација“

0

Галерија науке и технике САНУ од 11. септембра приређује изложбу „Михајло Идворски Пупин – Стваралачка координација“, ауторке Александре Нинковић-Ташић. Изложба је део пројекта популаризације лика и дела Михајла Пупина, коју реализује Удружење Лумен у сарадњи са Српском академијом наука и уметности. Пројекат је финансијски подржао Центар за промоцију науке.

 Како истиче ауторка изложбе, Михајло Пупин је један од најзначајнијих српских проналазача и научника и његове бројне активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења многих институција и удружења у Америци, његови национално-политички доприноси, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, брига о родном Идвору, књижевни рад – све показује велико знање, несебичну ангажованост, истрајност, најкраће речено, радан и делатан живот.

 „Имајући у виду да је велики број његових доброчинстава, легата и многих других значајних доприноса заборављен, изложба има за циљ да представи и укаже на разноврсно Пупиново наслеђе, чија историјска улога није довољно истакнута“, додаје Александра Нинковић-Ташић.

 Поставка укључује постере-паное, делове богате архивске грађе, фотографије, као и избор књига које су обележиле Пупинов животни пут.

 Посетиоци ће, први пут на једном месту, захваљујући вишем кустосу Народног музеја Петру Петровићу и вишем кустосу Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Јелени Ђурђулов, моћи да се упознају са причом о два драгоцена Пупинова легата.

 У току месец дана, колико ће трајати изложба, биће организовани сусрети „Пупин изблиза“, предавања и радионице посвећене овом изузетном човеку.

 

Извор: www.personalmag.rs