Прочитај ми чланак

Емир Кустурица покреће Андрићеву награду за књижевност

0

Андрићев институт, тек подигнита грађевина и научна институција у настајању, почеће ускоро да функционише у Андрићграду „под капом“ двеју влада, Републике Српске и Србије, на најлепши начин: од марта идуће године, ту ће бити додељивана награда за књижевност, вредна 100.000 евра!

Творац каменог града, прослављени редитељ Емир Кустурица, ексклузивно за читаоце „Новости“ објашњава да је још једно мало чудо „на овим просторима“ могуће и оствариво – јер је нужно за препород регије оптерећене тешким ратним наслеђем.

 

– Код мене не постоји ни најмања сумња да ће Андрићева награда за књижевност бити једна од најзначајнијих у светским оквирима. Признање које се састоји од плакете са ликом нашег највећег писца и новчане награде, даваће се на сваку годишњицу доделе Нобелове награде Андрићу – каже Кустурица.

 

Одлука о установљавању Андрићеве награде је донета, а с обзиром на чињеницу да је реч о признању значајном у сваком погледу, па и у финансијском, ових дана траје пажљиво прецизирање пропозиција… Идеја је да се Андрићева награда додељује за најбољу књигу објављену у протеклој години, без обзира на књижевни род и врсту дела…

 

– На почетку, право учешћа на конкурсу имаће писци који стварају на једном од словенских језика. То ће убрзо бити измењено, па ће у конкуренцији бити остварења из свих крајева света, без обзира на то којим су језиком писана – објашњава Кустурица. – Имаћемо и стални, највероватније интернационални жири, а награду ће додељивати председник Републике Српске, у Андрићевом институту.

 

Тек изграђени Андрићев институт, смештен надомак новог вишеградског позоришта, на Тргу Николе Тесле, обложен фином мостарском тенелијом, на овај начин постаје један од најзначајнијих израза српске духовности. Уз Српску академију наука и уметности у Београду и Матицу српску у Новом Саду, сада и у Републици Српској постоји институција која на најбољи начин може чувати националну културу. Две владе, Републике Српске и Републике Србије, формирале су класичан институт, који ће у наредном периоду добити своја одељења за књижевност, историју, политику…Садржаће, према Кустуричиним речима „све референтно за времена која долазе“. У 1.485 квадратних метара института, поред научних кабинета, налазиће се спомен-соба Андрићева, књижара, свечана сала за стотину посетилаца…

 

ВИСОК ИЗНОС

 

За књижевне прилике, веома висок износ награде обезбедиће владе Републике Српске и Србије, као и Општина Вишеград, која убира годишњу ренту за земљиште потопљено због изградње хидроелектране.

 

(Новости)