Прочитај ми чланак

Гарсоњере најтраженије: Колико подстанаре кошта кров над главом

0

У периоду од средине августа до средине октобра цене закупа станова су у порасту углавном због почетка наставе на факултетима, доласка студената из унутрашњости и њихове потребе да обезбеде смештај.

Онај ко може требало би да сачека зимске месеце када су цене закупа ниже и то је време за изнајмљивање стана, каже за Магазин на Првом Радио Београда Ервин Пашановић, генерални директор агенције „Адвентис Реал Естате“.

На цену закупа станова утиче тржиште и реалност висине закупа једино се може посматрати кроз број издатих станова.

Пашановић објашњава да се цена закупа формира поредјењем са истим или сличним понудама, односно да на висину закупа утиче старост зграде и њено стање, опремљеност стана, гаражно место, инфраструктура окружења – близина обданишта, школа, Дома здравља, продавница и тржних центара, саобраћајна повезаност, удаљеност од центра града.

Констатује и да је цена квадратног метра стана у закупу, у ширем центру града, између 8 и 10 евра. Изван центра она је мања, а на најпопуларнијим локацијама далеко већа.

Пашановић наводи да су на тржишту најдоминантнији двоипособни станови површине између 60 и 65 квадрата, да су најскупљи мали станови, да са порастом квадратуре износ закупа опада. Минималне цене закупа гарсоњера и студија су од 300 евра, двособних станова од 400, двоипособних од 450.

Најтраженије гарсоњере због мањих трошкова

Гарсоњере се највише траже – лаке су за одржавање, комунални трошкови су мањи.

Долазак грађана Руске Федерације и Украјине у Србију само психолошки утиче на повећање цене изнајмљивања станова јер – како Пашановић објашњава, њихов број у Београду није толико значајан да би променио кретања на тржишту. Цене закупа дигнуте су само због очекивања да грађана РФ и Украјине има много више него што их реално има. Они траже закуп на 4 до 6 месеци, и углавном мале станове.

Пашановић саветује и станодавце и закуподавце да код адвоката направе, а код нотара овере, уговоре који ће штитити њихова права и објаснити њихове обавезе. Пре свега јер је велики проблем иселити закупца који редовно не измирује обавезе. Писмени уговор се лакше него усмени доказује на суду, посебно уколико је оверен код нотара.

Пашановић истиче и да је пријављивање закупца превасходно у функцији боље законске заштите и истиче да станодавац закупца са адресе може одјавити и без његовог присуства.