Прочитај ми чланак

ЖЕЉНИ ДА РАДЕ: Велика гужва – више од 60 000 људи на Сајму запошљавања

0

На 63. сајму запошљавања у Србији, до децембра ове године, учествовало је више од 60.000 незапослених, од тога 2.500 особа са инвалидитетом. Један од последњих овогодишњих сајмова организован је на општини Палилула у Београду, где су 23 фирме понудиле око 500 слободних радних места. Најтраженије су биле занатлије: бравари, заваривачи, монтери, столари, лакирери и кувари, а било је посла и за саобраћајне инжењере, инжењере машинства, електротехнике и технологије и ИТ администраторе, раднике обезбеђења и спремачице. Сајам је посетило око 1.500 незапослених.

sajam-zaposljavanja

Сајмови запошљавања омогућавају да се незапослени лично представе послодавцу. Више од половине учесника сајмова су жене, а многе од њих траже било какав посао.

„Ја сам историчар уметности, дипломирани историчар уметности, а не бирам посао. Значи било шта где могу да конкуришем ја сам предала си-ви“, каже историчарка уметности Драгана Манић.

Незапослени попуњавају своје радне биографије и предају их послодавцима, који их могу позвати када год се укаже слободно радно место.

„Оно што би највише одговарало мени то је нека прерада полимера, израда полимер материјала и тако. Па сад гледам каква је понуда“, каже Милан Митев, дипломирани инжењер технологије.

„Има прилично довољно понуда. Предала сам си-вије на разним местима, с обзиром на то да сам радила на различитим пословима“, каже грађевински техичар Нада Шкорић.

Послодавци највише траже раднике са средњом стручном спремом.

„Отприлике нам треба двоје до троје, али у плану је изградња новог погона на Зрењанинском путу, тако да планирамо запошљавање већег броја радника, можда и више од 25“, каже Мирјана Стојановић из „Биље Борча“.

„Ми тражимо службенике за физичко обезбеђење и раднице за одржавање хигијене. Одзив је данас био веома добар“, рекао је Младен Шљивић из „ВИП Секјуритија“.

Око 15 одсто незапослених преко сајмова долази до повремених и сталних послова, а прошле године на тај начин запослило се око 5.000 људи. Национална служба за запошљавање сајмове организује дуже од деценију, због тога што уз најмање улагања дају добре резултате.