Прочитај ми чланак

Железара Смедерево: Лију проблеме уместо челика

0

Да ли ће јубилaрни век црне металургије 2013. „завити у црно” смедеревску железару или ће се, ипак, славити, зависи од исхода расписаног тендера

Смедерево – Србија у 2013. години обележава 100 година постојања Железаре у Смедереву. Уочи тог великог јубилеја фабрика на Дунаву гуши се у проблемима. Ситуација никада није била тежа. Тендери за стратешког партнера се нижу и продужавају, производње нема, пећи су угашене, радници углавном седе код куће, а ових дана им се, према сумњама синдикалаца, спрема и „свилен гајтан”.

Да ли ће се идуће године век црне металургије у Смедереву славити или проклињати, зависи од актуелне српске власти, која упркос свему, најављује скори долазак руских партнера. До тада, држави одговара „ статус кво” ситуација, а синдикати који су до јуче „гасили ватру” између радника и владе, осули су жестоку паљбу по актуелном послодавцу – Влади Србије.

„Доскоро су свим политичарима, председницима партија, држава и влада, привредницима и аналитичарима, уста била пуна Железаре Смедерево, некадашњег Ју-Ес стила. Сви су се ’качили’ за њене резултате, тражена је карта више да се уђе у фабрику, слика са радницима по погонима и свима је железара тада била понос Србије. Американци су отишли а садашња Влада Србије није заинтересована да до доласка новог власника продужи постојећи колективни уговор који истиче 15. децембра, нити да почне преговоре о новом уговору, чиме је показала небригу за статус око 5.200 радника и њихових породица”, сматрају представници Независног синдиката металаца Железаре Смедерево и Самосталног синдиката у тој фабрици.

Радна група за Железару Смедерево понудила је репрезентативним синдикатима да потпишу „Споразум о продужењу привременог важења колективног уговора”, и то на месец дана, чиме би стара правила важила до половине јануара, али синдикати такву понуду сматрају „инфузијом” и изражавају сумњу да је ова влада „социјално одговорна”.

– Овде нема ни слова С од социјалног партнерства и дијалога на којем су инсистирали чланови Радне групе заједно са синдикатима. Ово понашање не улива поверење код запослених у железари, тако да нас наводи да оправдано сумњамо како неко смедеревским металурзима спрема „свилен гајтан”, наводе два репрезентативна синдиката.

Занимљиво је да трећи синдикат АСНС није подржао овај став колега, а председник Драган Миловановић, каже за наш лист да они немају такав начин комуникације са владом и не желе да је оптужују, јер се труди да реши проблем.

Председник синдиката Слога, Жељко Веселиновић, сматра да у железари тренутно „има више директора него радника” и то мора хитно да се реши.

– Врло брзо мора да се реагује, јер држава сигурно неће моћи да финансира енормно високе плате менаџера, који су се после Ју-Ес стила појавили као поплава, јасан је Веселиновић.

Независни синдикат металаца и Самостални синдикат позвали су надлежне у влади да „буду фер и да радницима и грађанима Смедерева кажу истину о даљој судбини запослених, а не да наставе да раде од данас до сутра, од месеца до месеца, од тендера до тендера”.

Јуче је, међутим, дошло до неке нагодбе.Менаџмент и сва три синдиката потписали су Анекс о продужењу важећег колективног уговора на месец дана. До тада би требало да буде познато и ко ће седети са друге стране преговарачког стола.

– Анекс сматрамо великим успехом у циљу заштите права и интереса запослених, јер се њиме задржавају сва права и обавезе које смо имали у претходне три године и даје се шанса новом стратешком партнеру да са синдикатима уговори нов колективни уговор, сматрају синдикати железаре.

 

(Политика)