Прочитај ми чланак

„Застава оружје”: Продали све до 2018!

0

преузимање

ФАБРИКА „Застава оружје“ већ је обезбедила извозне уговоре вредне око сто милиона долара и на иностраном тржишту уговорила пласман готово комплетне производњу за ову и наредну годину.

Ово је, према рачуници пословодства, можда највећи пословни успех ове фабрике последњих деценија. Цифре, односно вредност извоза, кажу, можда су и мање важне од поверења које су стекли међу пословним партнерима захваљујући квалитету и поштовањем рокова испоруке.

– Део послова уговорен је и за 2018. годину – каже Милојко Брзаковић, генерални директор „Застава оружја“. -Нама је најважније да смо се вратили на „стара“, али и проширили на друга светска тржишта где су наши производи цењени и тражени.

Крагујевачко војно и спортско оружје извози се на тржишта САД, централне Африке, Азије, Канаде, Аустралије… Приликом недавне посете Крагујевцу, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж казао је да ће држава подржати и помоћи предузећа која доносе девизе. Једно од најзначајнијих је и „Застава оружје“, која извози 98 одсто производње, а увози само специјални челик, што је готово занемарљиво. Све остало су руке врсних мајстора и поверење у квалитет оружја из Крагујевца.

ДОБРА САРАДЊА КЉУЧ УСПЕХА У фабрици кажу да имају добру сарадњу са Министарством одбране и фирмом „Југоимпорт СДПР“. Спремни су, кажу, да им помогну и у превазилажењу проблема око дугова које ова фабрика има из ранијих година.

– Оружје је специфична роба и та сарадња је неопходна. Важно је, међутим, да имају разумевања и за наше потребе и потешкоће. То даје и добре резултате – каже директор Брзаковић.

У овој фабрици не крију да су им потребни добри глодачи, брусачи, бравари, али и високообразовани кадрови. За њих је конкурс стално отворен. Међутим, нема их на тржишту, па су у фабрици принуђени да сами улажу у додатну обуку ових кадрова.

– Улагање у добре мајсторе није трошак, већ инвестиција која се брзо враћа. На томе ћемо инсистирати и примати нове раднике. Према плану пословања, ове године примићемо у радни однос стотинак нових радника – каже Брзаковић.

Он каже да ову фабрику тренутно знатно оптерећује управо недостатак добрих мајстора и инжењера у чије су додатно образовање и обуку спремни да уложе, али и нова опрема и за то адекватан простор. Могли су, каже, на основу тражње страних партнера да уговоре и веће извозне послове, али свесни су да тренутно за то немају довољно капацитета, ни људских, ни техничко-технолошких.

Овој фирми је потребна и нова, добро опремљена хала.Простор имају, машине купују. Већ су издвојили око 2,5 милиона евра, а 17 нових машина ће бити инсталирано већ у јулу ове године. Реч је о најсавременијим америчким струговима, обрадним центрима и другој технологији. Само у овој години планирана су улагања од још око 2,5 милиона евра.

 

Вечерње Новости