Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВО ЗЛАТНО ДОБА: Месечно се из Србије исели 4250 људи

0

Сваког дана из Србије се у просеку исели 139 људи. Нашу земљу месечно у просеку напусти 4.250 људи, а годишње 51.000, показују подаци Европског статистичког завода који је анализирао миграције у 2018. и обелоданио да је прошле године 228.000 радника са Западног Балкана променило место боравка.

Да су миграције радне снаге, најчешће квалификоване, озбиљан проблем за Србију указао је и Међународни монетарни фонд. Како је ова међународна финансијска институција упозорила у свом најновијем извештају на 117 страна, Србија је земља у коју радо долазе страни инвеститори, али и земља која има све израженији проблем одлива радне снаге. Зато први пут у овом документу сугерише влади да донесе пакет мера како би се зауставио „одлив мозгова“, односно спречиле даље миграције, посебно квалификованих радника. И не само то – ММФ наводи и последице које би несумњиво могле имати утицај и на земљу, и на појединца.

(Foto: Thinkstock)

 

“Значајан одлив радника, укључујући квалификовану радну снагу, смањује радну снагу и продуктивност у Србији, што негативно утиче на раст. Такође, знатно је успорен и раст запослености жена у поређењу са запосленошћу мушкараца током последње две године, а родни јаз у учешћу радне снаге и даље је на око 11 процената и сличан је другим земљама региона”, наводи се у извештају ММФ.

Ова међународна организација истовремено не спори да стопа незапослености у Србији пада и да је достигла 12,7 одсто у првом кварталу 2019. године, што је најнижи ниво од 2011.

„И запосленост стабилно расте од 2014. године, док неформална запосленост опада. Ипак, око 400.000 људи (око 5,5 одсто становништва из 2016. године) емигрирало је у земље ОЕЦД-а између 2008. и 2016.“, наводи се у извештају.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца указује да су тренутне околности такве да послодавци тешко налазе адекватне и квалификоване раднике, иако је, како наводи, добро образована и исплатива радна снага и даље међу главним позитивним факторима код страних инвеститора.

„У Србији је евидентан осетан недостатак радне снаге, како квантитативно, тако и квалитативно, у погледу обучености и едукације. Зато ми се чини да би велики инвеститори имали проблем да ангажују довољно технолошки обучених радника, односно да би их тешко пронашао ван великих центара“, рекао је Атанацковић за „Блиц Бизнис“.

Румуни подигли плате за 16 одсто, Хрвати за пет

Последњих годину дана Румунија је повећала плате за 16 одсто како би зауставила одлив радне снаге и подстакла долазак странаца, показују нови подаци европске статистичке агенције Еуростат. У сличним бригама су и бугарски послодавци, где су за годину дана плате порасле око 13 одсто, а према Еуростату, трећа по расту плата је Словачка (око 9 одсто). Одмах иза ње су Словенија, балтичке земље и Чешка, где су за годину дана плате порасле око 8 процената. Цена сата рада у Хрватској је у години дана порасла око 5 одсто, што је упола више од просека ЕУ, али мање него у упоредивим транзицијским земљама.

„Плате морају ићи горе и у Србији и већ иду. Мислим да ћемо овим темпом за 3 до 4 године достићи Хрватску и Словачку. У односу на прошлу годину зараде су већ порасле за 15 до 20 одсто и ту сигурно неће бити крај. Мојој компанији највише недостају машински и електро инжењери, али и ЦНЦ оператери и слични кадрови. Зато се трудимо да им понудимо боље зараде, али и да организујемо и обуке и преквалификације за све који желе да раде“, каже Радослав Веселиновић, власник „Галеб групе“.

Говорећи о одласку медицинског кадра из Србије председник Новог синдиката здравства Живорад Мркић каже за „Блиц Бизнис“ да је најављено повећање плата медицинским сестрама од 15 одсто „можда највеће повећање плата медицинских сестара у претходних десет или 15 година“.

„Ако ме питате да ли ће повишица од 15 одсто зауставити одлив ових кадрова у иностранство кажем да хоће успорити, али не и потпуно зауставити. Зато апелујем на Владу да направи тело које ће пратити миграције људи по професијама“, оценио је Мркић за „Блиц Бизнис“.

ММФ: Кључна едукација и јачање институција

ММФ у извештају наводи да је раднике могуће задржати тако што је потребно обезбедити могућности за квалификоване људе у Србији, али и јачати институције и унапредити пословно окружење“. У извештају подсећају и да су се српске власти сагласиле да ће могућности за едукацију и обуку које ће припремити ученике и раднике за савремену економију бити кључне, заједно са регулативом која се односи на потребе бизниса.

Такође, ММФ примећује да координационо тело за питања миграција, које води Министарство рада, ради на стратегији и акционом плану за спречавање “одлива мозгова” из Србије, а наводи се и значај политика које подстичу женско предузетништво и решавају препреке које обесхрабрују жене да учествују у радној снази.

Усвојен закон о сезонцима, у плану регулисање агенцијског запошљавање

Српске власти најавиле су у једном од претходних састанака са ММФ-ом да ће наставити да имплементирају структурне реформе, како би унапредили пословно окружење и подржали већи привредни раст, првенствено приватног сектора.

Међу мерама које се спроводе ради даљег повећања учешћа радне снаге, наведено је и усвајање закона о једноставнијем сезонском запошљавању у одређеним делатностима.

„До септембра 2019. године влада планира да усвоји и Закон о раду кроз агенције за привремено запошљавање, са циљем побољшања услова рада за запослене у овим агенцијама и елиминисања нелојалне конкуренције у овој области“, саопштено је из Владе.

Измењен је и Закон о финансијској подршци породицама са децом, а у плану је и унапређење мера за отклањање ограничења за учешће женске радне снаге, на основу Националне стратегије за родну равноправност 2016-20. Из Владе наводе да ће спровести мере чији је циљ обезбеђивање равноправнијег учешћа жена и мушкараца у родитељству.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!