Прочитај ми чланак

Влада Србија решава економске проблеме: Најмање 20.000 радника ће остати без посла

0

sasa-radulovic

Министар привреде Саша Радуловић изјавио је вечерас да ће најмање 20 до 30 одсто од укупно 100.000 радника предузећа у реструктурирању, вероватно бити вишак.

Он је гостујући на РТС, казао да до средине следеће године мора бити завршен процес реструктурирања 609 предузећа, у којима је запослено више од 100.000 људи и да ће неминовно доћи до смањења у том сектору, јер се та предузећа морају поставити на „здраве ноге“.

– За одређени број радника реално постоји радно место, а постоји део радника који ће нажалост изгубити посао. Држава припрема програме за те раднике, то је један пакет на коме се ради – навео је Радуловић.

Главна мера у том процесу ће бити конверзија дуговања у капитал, а држава ће поднети највећи ударац, казао је Радуловић, додајући да ће таква „здрава и чиста“ предузећа бити примамљива и инвеститорима, што ће последично довести до новог запошљавања.

Он је указао и да Министарство привреде не планира да задржи субвенције до 10.000 евра по новоотвореном радном месту, додајући да постоји проблем са додељиваним субвенцијама пошто је „контрола готово никаква“.

Радуловић је нагласио да ће Министарство испунити преузете обавезе према свим инвеститорима.

Било је претњи због личних карата предузећа

Министар привреде изјавио је да је било претњи због обавезе израде личних карата предузећа, и да се тиме сада баве други надлежни државни органи.

Било је свега, прво су мислили да ће ово да прође, рекао је министар привреде, додајући да је када су видели да се инсистира на томе, да се тражи допуна због непотпуних података и нон-стоп врши притисак дошло и до претњи.

Инсистирамо на одговорности свих, посебно државних службеника, казао је Радуловић и поручио да „не може даље онако како смо радили до сада“.

Он је рекао да је недостављање личних карата предузећа „врхунац неодговорности“, како надлежних у компанијама, тако и Агенцији за приватизацију.

– Фрапантно је да након 10 година, ми готово ништа не знамо о њима и сад сазнајемо у овом процесу прављења личних карата – истакао је Радуловић, додајући да су сви доставили личне карте, али њихов квалитет није на одговорајућем нивоу.

– Неко ко уредно води књиговодство, не треба му ни седам дана да састави личну карту – казао је Радуловић и поновио да ће они који не сарађују, бити смењени.

Подршка Михајловићевој по питању Србијагаса

Министар привреде изјавио је вечерас да потпуно подржава министарку енергетике Зорану Михајловић у напорима да се реши проблем јавног предузећа „Србијагас“.

Он је казао да Србијагас није испоштовао оно што је обећано на састанку пре три седмице – да достави све податке о пословању, а затим и сопствени бизнис план „како мисли да се реструктуира“.
Након састанка министара Михајловић и Радуловић, министра финансија Лазара Крстића, и директора Србијагаса Душана Бајатовића, одржаном 7. октобра, саопштено је да реформисање Србијагаса мора бити започето што пре, јер његово пословање на досадашњим основама угрожава енергетску безбедност Србије.

На питање шта је његов план за решавање проблема у Србијагасу, Радуловић је казао да је то врло слично као и са осталим предузећима у реструктурирању.

Он је додао да ће држава да учествује у том процесу, али на здравим тржишним основама. Радуловић је казао да мисли да се то неће одразиит на цену гаса, која је, како је рекао, тако постављена да дозвољава да Србијагас буде профитабилан.

– То је само питање унутрашње организације и корпоративног управљања – закључио је он.

 

(Блиц)