Прочитај ми чланак

Велико упозорење: Не манипулишите валутама

0

dolari_91451400_92104900Вашингтон – Светски финансијски званичници заложили су се данас, на крају пролећног заседања ММФ-а, за снажније напоре за стимулисање троме светске привреде.

Финансијски лидери су у заједничком саопштењу навели да ће искористити сва доступна средства за побољшање снажног, одрживог, обухватног и уравнотеженог глобалног раста с мноштвом радних места.

У саопштењу се наводи да су у свим земљама потребне фискалне политике које погодују расту, пошто је привредни раст у свету већ дуже време слаб.

Мада је дошло до неких побољшања, нестабилност финансијских тржишта и несклоност ризику су повећани што се делимично одражава на процене потенцијалног раста.

Од октобра су повећани ризици по глобалну привреду, с истовременим опасностима од геополитичких тензија, избегличке кризе и шока од потенцијалног изласка Велике Британије из Европске уније, наводи се у саопштењу.

Финанасијска тржишта после турбуленција на почетку године су се смирила, док проблеми успорења кинеске привреде делују блажи, али се светски финансијски званичници и даље муче с опоравком светске привреде и слабим растом који онемогућава раст плата, оцењује агенција Асошиејтид прес.

На панелу на пролећном заседању ММФ-а амерички министар финансија Џејкоб Лу рекао је да земље треба да избегавају манипулације својим валутама како би појачале извоз, док државе с великим трговинским суфицитом треба да појачају потрошњу како би се ојачала потражања у свету.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле је, с друге стране, рекао да је потребан „високи ниво опреза“ и контрола државна потрошње.

„Надлежни треба да раде заједно да осигурају да слабости у глобалном расту не постану укорењене“, рекао је Лу на панелу и додао да је „императив“ да се широм света користе сва доступна средства за подршку раста и стварање радних места.

Амерички министар је рекао да је у време „спорог и неуједначеног глобалног раста“, посебно важно да земље избегавају мере које могу нашкодити другима.

САД су више пута раније изражавале негодовање што Кина и Јапан манипулишу својим валутама како би ојачале извоз.

Шојбле је рекао да Немачке намерава да настави политику уравнотеженог буџета и упозорио да би раст буџетских дефицита могао нашкодити расту светске привреде.

„С обзиром на висок степен неизвесности у глобалној економији и узимајући у обзир изванредне околности на финансијским тржиштима, потребан је виши степен опреза код фискалних мера и контроле потрошње“, рекао је Шојбле.

Министри финансија и централни банкари чланица Г20 највећих светских привреда после јучерашњег састанка су изразили олакшање што су се светска финансијска тржишта опоравила после превирања на почетку године.

Почетком година светске берзе су биле уздрмане падом кинеске валуте и ценама нафте, што је деловао као знак да је светска привреда у дубоким проблемима. Јуан и цене нафте су се потом стабилизовали, док је Кина јуче саопштила да је у прва три месеца ове године имала солидан раст од 6,7 одсто.

Бета