Прочитај ми чланак

У среду протест привредника и предузетника

0

Удружење "Заштитник предузетника и привредника Србије" најављује нови протест и позива све домаће предузетнике и привреднике да се придруже. Протест ће се одржати 23. децембра у 15 часова испред Министарстава финансија и привреде, Кнеза Милоша 20, а они који због епидемиолошке ситуације учествују возилима крећу у 14 сати испред СИВ 3 и у колони стижу на исто место. Биће нас много. Бићемо гласни. Потрудићемо се да нас овог пута још боље и чују и виде. Да схвате зашто смо ту и од чега нећемо одустати - стоји у саопштењу.

Њихове разлоге доласка преносимо у целости:

FOTO: Ministarstvo finansija

– зато што десет месеци није умањен нити отписан ни један порез, допринос, такса или накнада, а приходи су услед мера смањени чак и до 100 % .
– зато што се усред кризе, уместо мера помоћи, уводе нови парафискални намети као што је еко-такса у износу од 5,000 до 2,000,000 рсд за коју је опште познато да не иде за екологију.
– зато што се усред кризе наплаћује порез унапред у виду аконтације пореза на добит, под претњом блокаде рачуна

– зато што сокој наплаћује фактуре и прети блокадама рачуна оним објектима који услед донетих мера уопште нису радили
– зато што се усред кризе спрема још један трошак под изговором „модернизације фискализације“ која нема везе са сузбијањем црног тржишта као што је изнето у јавност.
– зато што ПКС тражи чланарину за непостојеће услуге 4 године , а не поступа по закону јер своје чланство не сазива на годишњу скупштину на којој чланство има право да разреши руководство
– зато што у приватном сектору запослени губе радна места сваки дан, а јавни сектор диже плате
– зато што се нема за накнаду трошкова девастираној привреди, али се има за пречишћиваче ваздуха по сто пута већој цени од тржишне
– зато што се страним „инвеститорима“ дају субвенције, а домаћим привредницима шаљу инспекције
– зато што се намешта екстра профит страним ланцима супермаркета који, под изговором продаје прехране, продају и додатну робу, док су домаће радње затворене. Услед затварања, гужве које је требало избећи су се стварале баш у великим продајним ланцима.

– зато што се врши наплата натписа на радњама које су приватна, а не јавна својина
– зато што нема директне комуникације између малих, домаћих привредника, фриленсера и државе и зато што се фриленсери уводе у систем на репресиван и казнени начин, уз наплату услуга које нису користили

– зато што је порески систем застарео, неправедан и нетранспарентан
– зато што инспекције ревносно прогањају преоптерећене привреднике, изгледа са само једним циљем – наплати било шта!

Ми јесмо кичма овог друштва, али нећемо дозволити да се преко наших леђа одржава читав један застарели и паразитски апарат који све мање служи својим грађанима, а све више разним интересним групама.

Подсећамо ресорна министарства и Владу Србије да без уплата које сваког месеца врше привредници неће бити плата државним чиновницима – стоји на крају саопштења.

Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“