Прочитај ми чланак

ТРГОВАЧКЕ ПРЕВАРЕ Роба се не ради да траје, штетне хемикалије, величина нетачне ..

0

Попут дућана с храном, и продавнице с одећом користе бројне трикове како би нас навели да потрошимо више...

Распродаје су начини решавања старе колекције одеће и обуће која се није успела продати, али и начин да се купце намами с осећајем да су „добро прошли“, макар најчешће купе нешто што уопће нису планирали или им није требало, пише експрес.хр.

Понекад продавнице намерно повећавају цене да би на акцијама могли објавити већи постотак снижења. Осим тога, иако већина њих на излоге поставе ознаке и до 70 посто, у продавници ћете можда пронаћи тек неколико ствари с толиким попустом, док ће већина ствари бити снижена за тек око 10 посто.

Ознака величине не значи готово ништа

Aко већ мислите да сте луди јер у једној продаваоници узимате најмању, а у другој највећу величину, знајте да то није до вас.

Наиме, то је трик којим желе учинити да се људи осећају боље у својој кожи, па и буду расположенији за куповину, а то добивају ако „стану у мањи број“. Но, реално, бројеви су у последњих 20-ак година нарасли тако да је оно што је некоћ био величина ларге, данас медиум.

Сарадња са славим дизајнерима не јамчи квалитету

Велики брендови познати по повољнијим ценама (попут Х&М-а) често знају сарађивати са славним дизајнерима који за њих осмишљавају део колекције. Та ће одећа бити нешто скупља од остатка, но дефинитивно повољнија него да је купујете у самом дућану дизајнера. То није без разлога, јер ће дизајнерска квалитетом одговарати свему другом у продаваоници.

Дио продавнице с попустима намерно је сав неуредан

Јесте ли икад примијетили да оно што је на акцији обично стоји у неком углу, изгужвано и набацано? Лијеност није разлог за то, већ особље то намерно направи таквим, како би дали психолошки ефект купцу да су „пронашли нешто супер у том нереду“ те потрче то одмах купити.

У производњи одеће се користе штетне хемикалије

Чак и ако на етикети пише „100 посто природно“, нове ствари још увијек могу бити опасне за здравље. Неке штетне супстанце служе да се добије жељела боја или текстура, док друге служе да се заштити одећа од инсеката и плијесни. Због тога је апсолутно нужно опрати нову одећу прије ношења.

Синтетичка одећа кошта исто као и она од природних материјала

Произвођачи често прецењују синтетичку одећу да би купце натерали на куповину више скупих предмета направљених од „природних тканина“. Купац зато мисли да памучна или вунена блуза нису скупи у успоредби са синтетичком те ће је прије купити.

Роба се не ради да траје

У свом ормару вероватно имате неки комад старе одеће коју сте наследили од маме, тате или чак баке. Но, врло су мале шансе да ће наши потомци имати тако нешто – јер се роба ради тако да се распада за годину до две редовитог ношења и прања. Зашто? Тако да се купца натера на поновну куповину.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су су познати економски стручњаци Бранко Драгаш и Драган Радовић.  У емисије говорило о томе о томе како страни инвеститори (у индустрији алкохола и дувана) пљачкају Србију (00:31:00); колико ће користе имати држава Србије ако сузбије привредни криминал (00:34:00); као и о пореској управи у Данској и у Србији (00:37:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.