Прочитај ми чланак

ДРЖАВНИ ПОСАО: Сваког дана 100 отказа у јавном сектору

0

otkazi

Држава, као највећи послодавац у Србији, планирала је да у 2015. подели око 34.000 отказа запосленима у јавном сектору и државним фирмама.

За њих ће, тврде у Немањиној 11, бити припремљен социјални програм. Највише њих остаће без посла у некој од 502 државне фирме у реструктурирању. Влада Србије припремила је 16 милијарди динара за исплату отпремнина за 26.550 људи у тим компанијама, што је скоро трећина укупног броја. Новац је предвиђен буџетом за наредну годину, на разделу Министарства за рад и социјалну политику. Отпремнине по раднику износиће у просеку око 5.000 евра, односно 200 евра по години стажа.

Према оквирним подацима, у 502 фирме које су тренутно у процесу приватизације има око 92.000 званично запослених. Већина њих практично живи од буџета. Немају производњу, рачуни су блокирани, па им се чак и стаж уплаћује из државне касе. Само у наредној години ће, тако, бити издвојено око 300 милиона динара за покриће дела доприноса за раднике фирми у реструктурирању.

– Радницима којима је остало мање од пет година до пензије биће обезбеђен посебан програм помоћи за који је у буџету издвојено четири милијарде динара – тврде у Немањиној 11. 

Рачуница

Сваке године из буџетског сектора у пензију оде између 15.000 и 20.000 људи. Ако је то 20.000 људи, јер многи журе да се пензионишу, ипак се неће за толико смањити број запослених, јер део мора да добије замену, тврди председник Фискалног савета проф. Павле Петровић.

Он је навео пример, ако уместо сваког петог који оде у пензију буде запослен један, по основу природног одлива у јавном сектору биће 16.000 људи мање.

– Требало би отпустити 10.000 људи да би се фонд плата смањио за пет одсто – закључује Петровић. 

Процес коначног решавања судбине тих фирми кренуће од Нове године.

– У првој половини јануара очекује се расписивање јавних позива за око 50 фирми које су данас у процесу приватизације. Раније се, због разних процедура, није могло – каже министар привреде Жељко Сертић.

Скоро 200 фирми за које нико није изразио заинтересованост отићи ће у стечај. 

Део њих свакако ће бити угашен, признају у Влади. Подсећају и да је у току позив за пријаву радника за социјалне програме у око 40 фирми. Тако се, рецимо, ових дана у „Петрохемији“ за социјални програм пријавило 257 људи, у „14. октобру“ око 300 људи. Радници су у свим компанијама добили понуду за отпремнину од 200 евра.

Социјални програм чека и оне који без посла остају у јавном сектору, међу државним чиновницима, просветарима, здравственим радницима.

Мада је са ММФ договорено да у 2016. Србија уђе са пет одсто мање бројним јавним сектором, од чега је план да око 17.500 оде у пензију, а 7.500 њих добије отказ, Фискални савет упозорава да у јавном сектору треба отпустити око 10.000 радника у 2015. ако Влада жели да постигне планирани циљ смањења издатака за плате за око пет одсто.

(Блиц)