Прочитај ми чланак

Струја у Србији од 1. новембра поскупљује осам, гас у просеку десет одсто

0

У истом проценту предвиђено је повећање цена у 2024. с тим што ће, у оквиру друге ревизије стендбај аранжмана са ММФ-ом, то бити поново размотрено

Струја у Србији од 1. новембра поскупљује осам, а гас у просеку десет одсто. У истом проценту енергенти ће поскупети и наредне године, тачније од 1. маја 2024, с тим да ће у оквиру друге ревизије стендбај аранжмана бити поново размотрена адекватност тог процента поскупљења. Ово пише у извештају Међународног монетарног фонда (ММФ) који је 5. јула објављен, након прве ревизије актуелног стендбај аранжмана који је склопљен 1. децембра прошле године, а траје 24 месеца. По основу аранжмана, Србији је стављено на располагање 2,4 милијарде евра.

Да је поскупљење струје и гаса готова ствар јасно је из поменутог документа. Јер, проценти поскупљења наведени су управо у писму о намерама наше стране са датумом 15. јун који су потписали премијерка, министар финансија и гувернер Народне банке Србије. Подсећања ради, председник државе Александар Вучић је неколико пута у јавности говорио да ће „видети” са представницима ММФ-а да најављено поскупљење енергената у новембру изостане.

Гас је поскупео већ два пута у овој години. Од 1. јануара у просеку 11, а од 1. маја у просеку десет одсто. У случају струје, и она је поскупела два пута на исте датуме, по осам одсто.

Представници ММФ-а наводе да су реформе у енергетском сектору приоритет. Фискални трансфери из буџета енергетским предузећима били су велики, а у 2023. години пали су на 1,5 одсто бруто домаћег производа. До краја програма потребно је да се елиминишу све фискалне субвенције енергетским државним предузећима, као и да се обезбеде инвестиције у наредним годинама, преноси Политика.

Цене гаса и електричне енергије које нису за домаћинства су ниске у поређењу са конкурентима, тако да даљи раст цена неће угрозити конкурентност предузећа.

„Истовремено је важно да буде ублажен утицај поскупљења на најугроженије. Постојеће блок-тарифе, са нижом ценом струје за домаћинства до одређеног нивоа потрошње електричне енергије, корисна су подршка сиромашнијима. Власти су такође прошириле критеријуме подобности за потрошача који се финансира из буџета. Они кроз програм заштите енергетски угроженог купца могу да смање рачуне. Међутим, одзив није велики и власти су покренуле кампању да обавесте становништво о тим могућностима”, наводи се у извештају.