Прочитај ми чланак

Стижу велика поскупљења: Списак није кратак, ево шта поскупљује од првог октобра!

0

Данас званично почиње јесен, а осим промене времена, ова јесен донеће народу Србије и промене у кућном буџету, јер ће многи производи који се користе свакодневно да поскупе – од струје и гаса, преко кафе и меса, па до тоалет папира и огрева.  

Иако су потрошачи већ навикли да цене само расту, да су основне намирнице прескупе, и да нико не зна какво ће бити стање на рафовима када следећи пут оду у продавницу, ова јесен још значајније ће снизити животни стандард просечног човека у Србији, јер ускоро креће прави талас поскупљења.

Прве на реду су акцизе које ће од првог октобра бити веће за осам одсто.

Акциза је заправо државни намет који се обрачунава на нафтне деривате, дуванске прерађевине, течности за пуњење електронских цигарета, алкохолна пића и кафу.

А због веће акцизе – неће поскупети само кафа и цигарете, већ све.

Гориво

Због повећања акциза на нафтне деривате за осам одсто, од окотбра ће поскупети гориво, потврдио је Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца.

Гориво је већ сада за већину возача прескупо, јер литар дизела кошта двеста једанаест динара, а бензина сто деведест два динара.

А онда и све остало…

Како је гориво један од саставних елемената за одређивање цена, јер улази у производњу готово свих производа и услуга, сасвим је логично да ће скупље гориво покренути прави талас поскупљења.

“С поскупљењем горива, прво поскупљују транспортне услуге, то је ‘број један’. Шпедиција, транспорт, саобраћајне услуге, то је прво на удару када говоримо о поскупљењу нафте и нафтних деривата”, рекао је недавно за “Нову” економиста Саша Ђоговић.

Међутим, то је прво на списку.

“Цена горива утиче и на формирање цена производа широке потрошње, а наравно, може да се одрази и на цене на зеленој пијаци, јер и произвођачи користе гориво да превезу своју робу”, рекао је Ђоговић.

Скупљи и енергенти

Од првог новембра поскупљује и гас, и то за десет одсто. Тако ће просечна цена природног гаса за све купце који имају право на јавно снабдевање износити пет зарез два динара по киловат сату, укључујући порезе и таксе.

Истовремено, поскупеће и струја, и то трећи пут од почетка године.

Домаћинство које је до сада трошило тристо педесет киловатчасова струје, плаћало је између хиљаду девесто педесет и осам и четири хиљада осамсто седамдесет динара, у зависности од тога да ли је електричну енергију трошило у јефтинијој или скупљој тарифи.

Након новембарског поскупљења од десет одсто, рачуни ће бити између две хиљаде тридесет и пет и пет хиљада и четрдесет и пет динара. Међутим, треба имати у виду да ће рачун од две хиљаде тридесет пет динара динара за тристо педесет киловат-сати платити оно домаћинство које је струју користило само ноћу, у јефтинијој тарифи, али то је, наравно, немогуће.

Дакле, рачун који је некада био четири хиљада осамсто седамдесет, од новембра ће бити шест одсто већи. Разлог што рачун неће бити десет, већ поменутих шест одсто већи је тај што у кончани износ који потрошачи плаћају не улази само цена утрошене електричне енергије, већ и неколико других ставки чија је цена остала непромењена.

Тако у крајњи износ улазе обрачунска снага, која у нашем примеру одобрене снаге од два зарез три кошта сто двадесет четири зарез седамдесет и девет динара, трошак гарантованог снабдевача од сто четрдесет и пет, зарез двадесет два, накнада за повлашћене произвођаче која се плаћа осамдесет и једну пару по утрошеном киловатчасу, као и накнада за унапређење енергетске ефикасности која се по једном киловатсату плаћа нула зарез нула петнаест динара, а ту су акциза од седам зарез пет и ПеДеВе од 2двадесет одсто, као и такса за јавни медијски сервис од двеста деведесет и девет динара.

Поскупљење струје изазива домино ефекат

Ако поскупи струја и за привреду, што се досад дешавало истовремено кад и струја за потрошаче, то ће покренути прави домино ефекат поскупљења.

На највећем удару биће они производи у чију производњу улази велика количина струје.

Једна од таквих група су пекарски производи, дакле хлеб, бурек и остала пецива. То није једина храна која би могла да поскупи, а на листи су и месо, риба, замрзнуто поврће и воће, јер су хладњаче такође велики потрошачи струје.

Осим хране, на списку поскупљења могли би да се нађу и сви они производи који у продавнице до потршача долазе из погона за производњу пелета и папира.

Дакле, од хране, преко огрева, до тоалет папира – све је на удару поскупљења.

И свињска куга утиче на поскупљења

Као што су најавили из Привредне коморе Србије, свињско месо поскупело је у септембру. На то поскупљење утицала је појава афричке куге свиња, али и то што је месо које увозимо из Европе поскупело четрдесет одсто.

Међутим, из ПКС је стигло још једно упозорење.

Према речима Бојана Станића из сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије, раст цена свињетине погураће нагоре и цене других врста меса, јер ће се оне користити као замена за свињетину.

Фискални савет упозорава, али нема ко да чује: Имаћемо инфлацију и она ће потрајати

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић поздравио је мере које је Влада Србије почела да спроводи у Електропривреди Србије уз оцени да је то намера да се прекину „погубне везе политике и пословања“, али је критиковао неселективне мере и давања из буџета која би могла да допринесу инфлацији и њеном продуженом трајању.

Петровић је, на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, представио извештај о раду за две хиљаде двадесет и другу годину и рекао да су направљени одређени помаци у пословању Електро привреде Србије који је у првој половини године остварио профит од песто милиона евра.

Добар део резултата је због тога што је дошло до повећања цена струје, била је блага зима, рекао је Петровић и нагласио да то ипак нису структурне реформе које су неопходне.

Важан корак направљен је формирањем Надзорног одбора са три страна експерта, што говори о намери Владе Србије да прекине погубне везу између политике и пословања Електро привреде Србије и да се крене даље. То је одличан корак у добром правцу, сматра Петровић.

Према његовим речима, праве реформе тек следе, реструктурирање Електро привреде Србије, решавање вишкова запослених, односно мањка радне снаге са друге стране.

Мало су плаћени они који треба да вуку реформу, а преплацени они који не би требало да имају толике плате, оценио је Петровић и истакао да је Електро привреде Србије постигао значајне финансијске резултате који ће бити тренутни ако е не приступи стварним реформама.

„Значајна буџетскаа средства се дају широко и неслективно“

Петровић је рекао да њихов наредни извештај анализира давања из буџета, почев од пандемијеске две хиљаде двадесете године, које се наставља и сада.

То је социјално неоправдано, јер није усмерено на онима које треба да буде, не стимулише производњу, а додатано најновији пакет мера са ребалансом и после може да утиче на додатано повећање инфлација која је већа него у упоредивим земљама и дуже ће трајати, упозорио је он.

„Те нециљане мере само у овој години, када се све сабере, од пољопривреде и пензије, плаћања за младе, једнократним давањима за пензионере чине нула зарез седам одсто БеДеПеа, акцизе које се повећавају да би се то платило, све то утицаће на инфлацију и деловаће у лошем правцу“, упозорио је Петровић.

Говорећи о предлогу мера социјалне и пореске политике за смањење сиромаштва, Петровић је истакао да је тесно повезано његовим претходним оценама.

Значајна буџетскаа средства се дају широко и неслективно становништву, поновио је он.

Извештај Фискалног савета Србије поднет је у скупштинску процедуру у марту, а Одбор га данас разматра.