Прочитај ми чланак

Стиже нови цунами поскупљења од 1. маја, први на удару хлеб и бурек

0

Баш за време прославе Првог маја, упоредо са празничним путовањима и мрсним уранцима, стижу нова и по кућни буџет важна поскупљења. Од 1. маја, биће скупљи струја и гас. А кад поскупе енергенти, следе и друга ланчана поскупљења, те ће грађани више новца давати на храну.

Од првог маја, струја ће за домаћинства и мале потрошаче бити скупља за осам одсто без пореза, а са порезом – око 10 одсто.

Што се тиче струје, цена киловат-часа у најјефтиној, зеленој зони ће коштати 2,084 динара, а киловат-час “скупље” струје у овој зони биће 8,336. У нешто скупљој зони, плавој, у којој се киловати обрачунавају за грађане који премаше месечну потрошњу од 350 киловат-часова, од првог маја цена ће бити 3,126 динара, а “скупља” струја у истој зони 12,504.

У последњој, црвеној зони, цене се обрачунавају за оне грађане који месечно потроше више од 1.600 киловат-часова. Тако ће јефтинија тарифа да износи 6,252 динара, а скупља 25,008.

Поред струје, поскупљује и гас, чија ће цена од првог маја бити већа за 10 одсто.

Не поскупљује само струја

Док гас не користе сви, поскупљења струје ипак нико неће моћи да избегне. Иако на први поглед делује да рачуни неће бити драстично већи, чињеница је да поскупљење струје може да изазове прави домино ефекат поскупљења. Наиме, струја не поскупљује само за домаћинства, већ за све оне који имају право на гарантовано снабдевање, а у ту групу спадају и мали купци. У ову групу потрошача спадају они који на годишњем нивоу троше између 30.000 и 350.000 киловат-часова струје, а осим физичких лица, то могу да буду правна лица и предузетници.

Само једна од група производа чије цене могу да скоче због овог поскупљења струје су пекарски.

Хлеб, бурек, кифле – на све ове производе може да утиче поскупљење струје.

Разлог за поскупљења лежи у чињеници да је за производњу пекарских производа потребна велика количина струје.

Поред пекара, цене може да повећа и локални месар или власник рибарнице, с обзиром на то да значајни део њихових трошкова пословања чине велики потрошачи струје – фрижидери и замрзивачи.

Заправо, сви мањи купци струје ће готово сигурно повећати цене својих производа и услуга.

Дакле, јасно је да, чак и када рачуни нису драстично већи, нове цене струје свакако утичу на животни стандард грађана.

„Кад год долази до поскупљења, информације су да су цене енергената у Европи вишестурко порасле, али потребно их је сагледати у односу на плате и стандард у Србији и потребно је поћи од тога да су приходи у Србији далеко испод европског просека. Са тог контекста, цене не могу бити оправдане. У питању је систем спојених судова, скок цена енергената довешће до скока цена осталих намирница неопходних за живот“, рекла је недавно Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Овде није крај поскупљењима

Ово је иначе друго по реду поскупљење енергената од почетка године. Први јануар је потрошачима донео нове цене струје и гаса.

Поред овог, до краја године потрошаче очекује по још једно поскупљење оба енергента.

Тако ће првог новембра струја поскупети барем осам, а гас 10 одсто.

Иначе, поскупљење енергената дошло је као резултата двогодишњег стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Другим речима, обавеза према овом аранжману је повећање цена енергената.