Прочитај ми чланак

Поскупеће све, од хлеба до тоалет папира: Последице новог „струјног удара“…

0

Струја ће од првог маја бити скупља и за привреду и за грађане. Ово поскупљење за осам одсто није ни прво, нити последње у овој години. Једно је сигурно - због скупљег киловата, скочиће и цене буквално свега што сваки дан користимо - од хлеба до меса и тоалет попира.

Док неки привредници сматрају да поскупљење које ће задесити и њих није “страшно”, неки су огорчени. Ипак, једно је сигурно – свидела се ова одлука њима или не, виши трошкови пословања за привреду на крају ће се стровалити на грађане.

На ванредној седници Скупштине акционарског друштва Електропривреда Србије (ЕПС), одлучено је да буде реализован закључак владе Србије којим је препоручено ЕПС-у да цена електричне енергије за купце на комерцијалном снабдевању, односно за привреду, од понедељка буде 110,81 евро по мегавату.

До сада, струја је коштала 102,6 евра, И то је цена која је на снагу ступила у јануару. Пре поскупљења које је уследило првог дана ове године, цена је била 95 евра по мегавату.

Нови удар на привреднике или очекивно прилагођавање?

Председник ИТМ система Топлица Спасојевић каже је ово поскупљење било очекивано и да није толико страшно. Поскупљења су прошле године, према његовом мишљењу, била проблематична, али ова су “подношљива”.

“Ово је прилагођавање енергетској ситуацији у Европи. Ми смо још и добро прошли, имали смо подршку па смо струју плаћали мање када је мегават у Европи ишао И до 500 или 600 евра”, каже Спасојевић.

Како каже саговорник “Нове”, поскупљење струје за привреду се очекује и у октобру, те привредници до тада могу да планирају И траже унутрашње резерве.

“Наравно да би било боље да је цена остала иста, али ово је прилагођавање. Боље је питање зашто ЕПС не инвестира у нове, првенствено хидроенергетске капацитете, јер у Србији само 30 одсто укупне електричне енергије долази из обновљивих извора, осталих 70 су термоелектране. Хитно морамо да променимо ту традицију, и управо то може да буде локомотива нашег развоја”, каже Спасојевић, додајући да би Министарство рударства И енергетике требало да олакша привредницима прелазак на обновљиве изворе енергије.

С друге стране, власник “Поинт групе” Зоран Дракулић каже за “Нову” да ће ово поскупљење да има значајан утицај на пословање привредника. Он се пита и како надлежни мисле да привредници “прегурају” још једно у низу поскупљења.

“Привреди је од 2021. године толико повећана цена струје, да само од нас има барем милијарда више у буџету. Стално слушамо о високој инфлацији од 16 одсто, а онда уследи повећање струје које је неосновано”, каже за “Нову” Дракулић.

Он подсећа да је, само у првом тромесечју ове године, ЕПС остварила добит од 34,5 милијарди динара.

“Ми ћемо сада ово морати да пренесемо на грађане који већ живе довољно лоше”, каже Дракулић, потврђујући још једном најаве економиста да када поскупи струја за привреду – поскупјује све.

Шта ће све да поскупи?

Поскупљења струје за привреду увек са собом носе и ланчана поскупљења других производа. На највећем удару биће они производи у чију производњу улази велика количина струје. Једна од таквих група производа су пекарски – хлеб, бурек и остала пецива. То није једина храна која ће да поскупи, а на листи су и месо, риба, замрзнуто воће и поврће, јер су хладњаче такође велики потрошачи струје.

Што се тиче других производа, поскупљења могу да се очекују и у челичанама и погонима за производњу пелета и папира. То значи да ће скочити цене свега – од огрева до тоалет папира.