Прочитај ми чланак

Шта је иза обуставе Јужног тока?

0

karta_juzni_tok-685x320

Руски медији спекулишу да је заинтересованост америчких и европских инвеститора за украјинску гасну компанију прави разлог одлагања изградње Јужног тока.

Све активније настојање САД да спрече реализацију Јужног тока можда има везе са идејом о продаји украјинског Гасно-транспортног система (ГТС) конзорцијуму америчких и европских инвеститора, која се сада активно разматра, пише данас руски лист Комерсант.

Лист подсећа да је прошле седмице украјински премијер Арсениј Јацењук најавио реструктурирање Нафтогаса Украјине, којим би се одвојили магистрални гасоводи и складишта гаса.

Та имовина би се, према Јацењуку, после понудила на заједничко коришћење са САД и ЕУ, преноси лист.

Бугарска се дуго опирала покушајима ЕУ да спречи изградњу руског гасовода Јужни ток, али се предала под притиском САД. Премијер Бугарске Пламен Орешарски је обуставио пројекат у земљи до разрешења противречности с Бриселом.

Замрзавање пројекта представља претњу за Гаспром у реализацији идеје за испоруке гаса у Европу заобилазећи Украјину, пише „Комерсант“ и оцењује да су САД заинтересоване за компликовање судбине Јужног тока, не само из политичких разлога.

Према подацима „Комерсанта“, Украјина разматра предају својих гасовода под контролу америчких и европских компанија, што би вредност Јужног тока свело на нулу.

Руски лист пише да украјинска влада већ води преговоре са Шелом (Схелл), Ексон мобајлом (Еxxон Мобил) и Шевроном  о могућем учешћу у судбини ГТС. Главно питање је гаранција испорука од Гаспрома, јер ће без тога вредност и значај украјинског ГТС бити минималне.

Гаспром не крије да је једна од идеја изградње Јужног тока могућност да се избегне транзит гаса кроз Украјину. Да би идеја учешћа САД и ЕУ у украјинском ГТС била одржива, неопходно је да транзит гаса кроз Украјину буде без алтернативе за Гаспром, указао је „Комерсант“.

(Тануг)