Прочитај ми чланак

„Гаспром“ смањује производњу и преусмерава испоруке гаса у два правца

0

"Гаспром" је 2022. године произвео 412,6 милијарди кубних метара гаса, рекао је генерални директор компаније Алексеј Милер. Гаспром је испоручио 100,9 милијарди кубних метара у земље ван ЗНД. Према речима Милера, раст потрошње у свету углавном се везује за Азију, те стога руска компанија „јача своје позицију у овом правцу“.

Конкретно, „Гаспром“ повећава извоз гаса у Кину преко гасовода Снага Сибира, рекао је генерални директор компаније.

„Развој нашег кинеског вектора повезан је и са две перспективне руте: са Далеког истока и преко Монголије. За прву је потписан уговор, у току је градња друге трасе. Укупан обим годишњих испорука кроз три руте је око 100 милијарди кубних метара гаса“, цитирала је Алексеја Милера прес служба „Гаспрома“.

У 2022. години извоз „Гаспрома“ на кључна страна тржишта опао је за 46 одсто – до 100,9 милијарди кубних метара, достигавши најнижи ниво у историји компаније. Готово цео пад извоза отпада на земље ЕУ, којима су испоруке, због санкција, смањене 2,5 пута, на најнижи ниво од почетка века. У контексту пада извоза, Гаспромова производња гаса ће пасти за 20 одсто, на рекордно ниских 412,6 милијарди кубних метара, а ако се тренутни трендови наставе у 2023. години, извоз би могао пасти за још 25 одсто.