Прочитај ми чланак

СРПСКИ (Турски) ток решен – да ли Руси дају паре?

0

ruski gas
Цена грчког дела гасовода Српског (Турског) тока биће две милијарде долара, изјавио је грчки министар енергетике, Панајотис Лафазанис.

Он је, у интервјуу телевизији Росија24, истакао да међу грчким компанијама постоји велико интересовање за изградњу и коришћење тог гасовода.

„Сада већ знамо да ће се тим пословима бавити грчка државна компанија. Шта више, питање финансирања је већ решено. Процењујем тај инфраструктурни пројекат на око две милијарде долара“, казао је министар.

Према његовим речима, реализација пројекта омогућиће отварање око 20.000 нових радних места у Грчкој, што ће утицати, не само на економски развој земље, него и целог региона, пренео је Тас.

„То је веома важан тренутак за грчку економију која пролази кроз тежак период. Грчки народ од ће свега тога имати користи“, уверен је Лафазанис.

У министарству је речено да Грчка очекује да потпише меморандум о Српском (Турском) току на Петербуршком међународном економском форуму (ПМЕФ), који ће се одржати од 18. до 20. јуна.

„Што се тиче економског форума потрудићемо се да баш на њему потпишемо споразум, такозвани меморандум о политичкој подршци том гасоводу измедју Грчке и Русије“ додао је Лафазанис.

У петак је руска фирма Гаспром, после састанка свог шефа Алексеја Милера и министра Лафазаниса, објавила да је „спремна да истражи могућности у вези с њеним учешћем у изградњи гасовода“ у Грчкој.

То је први пут да та руска полу-јавна група помиње могућност директног учешћа у том пројекту пред којим је много неизвесности. Русија тек треба да потпише коначни споразум с Турском о првој деоници гасовода ка територији Турске, надајући се да ће гасовод почети да ради крајем 2016. године.

Извор: Бета, Танјуг