Прочитај ми чланак

СРБИЈА СПРЕМНА ДА ПЛАТИ СРПСКОЈ десетине милиона?

0

Хидроелектране Зворник и Бајина Башта спремне су да општинама у Српској исплате сав заостали дуг за протеклих двадесет и шест године.

Зворник, Вишеград Сребреница и Рогатица потражују око 80 милиона марака накнаде за потопљено земљиште и све би могле да наплате ако се са Србијом постигне споразум, преносе бањалучке „Незавинсе новине“.

© Фото: Pixabay

Градоначелник Зворника, Зоран Стевановић, каже да би све могло бити готово до краја године за кад је најављено и решавање питања међудржавне границе. Он и начелници три општине своју рачуницу представили су на састанку са Младененом Иванићем, српским чалном Председништва БиХ, који је све проследио у Београд.

– Њихови захтеви су јасни и прослеђени ка Београду, то је у основи индивидуална одлука Србије, а не међудржавни споразум. Видећемо, имамо из Србије обећање да ће се старе обавезе платити и да ће ово остало ићи редовно – рекао је Иванић.

Две хидроелектране спорне су јер бране и акумулациона језера пресеца линија разграничења. Све се доводи у везу са решавањем питања границе, а незванично, услов Србије јесте да БиХ одустане од евентуалне арбитраже, где би тражила део власништва и електричне енергије.

Младен Иванић тврди да питање власништва није спорно јер је објекте градила Србија, а предлог је да јој се посебним споразумом омогући несметано коришћење. О свему ће се причати већ почетком децембра за време посете тројице чланова Председништва Београду.

– Српска страна у Републици Српској је спремна. Видећемо јесу ли спремни представници Хрвата господин Човић ми је рекао да јесу, да не виде ниједан проблем. Видећемо да ли ће бити код господина Изетбеговића спремности, а видим да се ту прави већ нека врста одгоде и да тога неће бити – сматра Иванић.

Иако је Министар иностраних послова Игор Црнадак размену територија најавио до краја године, Иванић тврди да још ништа није договорено и да ће се о свему тек причати на састанку. Начелници четири општине кажу да је Србија спремна да сав заостали дуг исплати у наредне три године, а то би могло значајно да измени финансијску слику у овим општинама.

За Вишеград то значи три општинска буџета, за Зворник и Сребреницу по два и за Рогатицу једна. Бројке су кажу незваничне, јер се ради тек о проценама стручњака.