Прочитај ми чланак

Србија развија нови суперсонични борбени авион, као и ракету великог домета!

0

Србија намерава да у сарадњи с Уједињеним Арапским Емиратима развије чак три типа школских и борбених авиона, као и противоклопну ракету великог домета. Јуче су у Абу Дабију меморандум о разумевању потписали министар одбране и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан.

Реч је, како “Блиц” сазнаје, о пројекту “кобац”, турбоелисном авиону за обуку, тренажу и нападе на циљеве на земљи, транссоничној верзији “орла”, брзине једног маха, авиона за обуку и увођење пилота у ловце, као и о “белом орлу”, који је означен као капитални пројекат и представља наставак пројекта “Нови авион”, суперсоничног вишенаменског авиона брзине од 1,6 маха, чији је развој започет у некадашњој СФРЈ.

У то би био укључен и даљи развој ракете АЛАС, која је тренутно у фази прототипа. Реч је о противоклопном, вишенаменском пројектилу домета и до 60 километара, који би, како се оцењује, могао да буде један од највећих извозних адута српске војне индустрије, уколико пројекат буде завршен.

– Ако бисмо све ове пројекте успели да завршимо уз финансијска улагања из Емирата, то би нас ставило у сам врх на светском тржишту – каже саговорник “Блица” из Министарства одбране.

Александар Радић, војни аналитичар, оцењује да Србија свакако није без потенцијала да ради на оваквим пројектима, пре свега што једина у југоисточној Европи већ производи авионе у панчевачкој “Утви”. Да би се овако реализовали амбициозни пројекти, па чак и неки који су мање захтевни, потребно је доста улагања у саму фабрику, али пре свега у кадрове, који су током 90-их и почетком 2000-их десетковани.

– Ми имамо искуства, а они имају новац, а притом бисмо могли да обучавамо и њихове кадрове. Не треба заборавити и да је 50 одсто конструкције авиона Г-4, као и 25 одсто конструкције за авион “орао” пре рата рађено у Панчеву – каже Радић.

У “Утви” је, такође, финиширан и прототип модернизоване варијанте “галеба” Г-4М, који је свој први лет имао дан пред НАТО бомбардовање 1999. године. “Утва Авиоиндустрија” је у реструктурирању.

 

( Блиц )