Прочитај ми чланак

Србија ове године мора да врати 4,8 милијарди евра дуга

0

(Информер)

Србија ове године треба да врати чак 4,8 милијарди евра јавног дуга. За тај новац могли смо да изградимо 2.400 километара аутопута, 3.200 школа, 1.600 болница, или скоро 90.000 станова.

dinkicjpg
Стручњаци наглашавају да Србија нема избора, већ да старе дугове враћа тако што ће наставити да се задужује. Једина олакшица је, истичу економски аналитичари, то што су сада позајмице повољне јер су каматне стопе ниже, а девизни курс стабилнији.

Економски аналитичари наглашавају да се највећи део дуга, а то су хартије од вредности, мора “обнављати” новом продајом записа. Уредник портала “Макроекономија” Мирослав Здравковић истиче да би у супротном настао хаос.

– Дуг је највећим делом у тромесечним, шестомесечним и годишњим папирима трезора. Једни стижу на наплату, али се други истовремено емитују и продају – наводи Здравковић.

Он каже да је на крају фебруара јавни дуг Србије износио 19 милијарди евра, и повећан је за 1,5 милијарду у односу на крај јануара. Иначе, скоро једна милијарда евра коју треба вратити ове године је само на име камата. Здравковић подсећа да је у фебруару за камату на јавни дуг плаћено 65,5 милиона евра.

– Када се упореди ценом километра ауто-пута, од два милиона евра могло је бити изграђено 33 километра пута. А од тог новца могли смо да купимо чак 16 милиона тона прасетине, омиљеног националног јела – пореди овај економиста.

Поред вредносних папира државе, у јавном дугу велики проценат заузима и стара девизна штедња, као и део дуга ММФ и других међународних финансиских институција који стижу на наплату ове године.