Прочитај ми чланак

Спремите се за поскупљење струје и то велико

0

Србија је током прва два месеца уложила велику количину новца у увоз електричне енергије – чак 86 милиона евра, док је тачно годину дана раније ова сума износила 10 милиона. Уз то, цене готово свега расту, те се намеће питање хоће ли се овакав тренд раста цена наставити, те прелити и на струју. Стручњаци у области енергетике сложни су у томе да постоје основи за поскупљења, али да је неизвесно на који начин ће се она реализовати.

Како за портал Нова.рс истиче стручњак за енергетску политику Миодраг Капор, до поскупљења струје може да дође и невезано за повећан увоз. Како објашњава, цена киловат-часа је за домаћинства увек била нижа од тржишне цене.

„Другим речима, Србија је држава у којој је цена електричне енергије међу најнижим у Европи, а са друге стране, потпуно апсурдно, имамо једну од највиших цена у производњи“, каже Капор.

Стога, додаје наш саговорник, потпуно је логично да уследе поскупљења, а уколико би се размишљало искључиво тржишно, цена електричне енергије требало би да буде нешто виша од цене њене производње, а то би значило велики пораст цена.

Ипак, како Капор објашњава, у државама са бољом економском политиком, они најсиромашнији грађани плаћају нижу цену, док они са већом платежном моћи плаћају вишу, што би било добро решење када до повећања цена електричне енергије дође.

У то да ће поскупљења засигурно бити, уверен је и стручњак за енергетику Жељко Марковић, који тврди да би то могло да се деси првенствено због поскупљења електричне енергије на светским берзама, али управо и због потребе да се велики део струје увезе из иностранства.

„Требало би очекивати корекцију цене, а имајући у виду досадашње искуство и то да говоримо о државној институцији која се бави дистрибуцијом електричне енергије, не верујем да би она била рада да донесе одлуку о драстичним поскупљењима“, оценио је Марковић.

Иако није става да ћемо се нагло суочити са поскупљењем, истиче да није искључено да ће поскупљења долазити постепено, „у малим корацима“.

Без обзира на то како ће до поскупљења доћи, Марковић оцењује да, како су цене електричне енергије и за домаћинства и за привреду у Србији тренутно такве да има доста простора да до њиховог повећања дође, да би се обезбедило несметано пословање Електропривреде Србије (ЕПС), као главног произвођача.

Редакција портала Нова.рс контактирала је ЕПС и Министарство рударства и енергетике, али одговор на питање да ли ће до корекција цена електичне енергије доћи, до закључења овог текста нисмо добили.