Прочитај ми чланак

Смањење броја запослених у Привредној комори?

0

Прошле недеље се брзином муње у Привредној комори Србије проширила вест да ће због пандемије вируса Цовид-19 део запослених бити послат на плаћено одсуство и да је почела израда спискова на којима би требало да се нађе око 100 људи.

Привредна комора Србије запошљава иначе око 300 људи и просечна плата је између 80.000 и 90.000 динара. Наводно би они који ће бити на плаћеном одсуству добијати 65 одсто плате. То је проблем за запослене, али далеко мањи од чињенице да они очекују да ће људи који данас оду на плаћено одсуство сутра остати без посла.

Ова вест је у првом тренутку изазвала неверицу, јер је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, иначе по струци новинар и бивши запослени у амбасади Немачке у Београду, био део тројке која је предложила пакет еконоских мера за помоћ привреди. Пакет који је требало да смањи штету коју привреда трпи због пандемије, али да пре свега сачува радна места.

Примедби на пакет мера који су осмислили Вучић, Чадеж и Мали има на претек, што је последица чињеница да нико од ових људи нема искуства из привреде, односно нико није водио ниједну фирму. Једини који је имао контакт са привредом је Синиша Мали, али и он са само стране консултанта, саветника.

Синиша Мали, једини европски министар са доказаним плагираним докторатом, пре два дана је у ауторском тексту за „Блиц“ навео бесмислицу по којој ће Србија економски најбоље од свих европских земаља проћи кроз епидемију, позивајући се на тврдње ММФ-а. Да ћемо бити бољи у опоравку од земаља попут Немачке, Француске, Велике Британије….Да није жалосно – било би смешно.

У сваком случају, идеја о смањивању броја запослених у Привредној комори док се најављује препород српске привреде и огроман раст – чуди. Она би била разумљива са позиције да привреда слаби, самим тим се смањиују приходи ПКС-а, јер ће фирме за чланство уплаћивати мање пара. Али, у време док се најављује блистава будућност тешко је наћи оправдање за такву мере.

Било како било, време пред нама ће показати да ли је страх запослених у Привредној комори Србије био оправдан или не.