Прочитај ми чланак

СИНДИКАТИ ТРАЖЕ ДА СЕ НЕ РАДИ НЕДЕЉОМ; а властима стало до интереса трговаца (ВИДЕО)

0

Women_grocery_shopping

Недеља би за све српске трговце могла да постане нерадна ако надлежни прихвате иницијативу Самосталног синдиката трговине да се законом забрани рад на тај дан.

Из Министарства трговине кажу да ће предлог бити размотрен, али да се не сме угрозити пословање трговаца и зарада на коју рачунају.

Да ли сте навикли да у куповину одлазите недељом? И колико би било необично када би продавнице у којима пазарите, баш тог дана биле затворене?

“Лично мени не би сметало, вероватно да би тим људима који раде и недељом, тај одмор користио и одговарао“, рекао је један од анкетираних грађана.

“Наши људи нажалост не знају ни за празник, нити за било шта од тога, тако да ја то подржавам у потпуности и мислим да послодавци неће изгубити и неће имати потребе да отпуштају раднике“, каже једна суграђанка.

Уколико се овај предлог усвоји, многи запослени би одахнули. Поред тога што велики број њих није пријављен, из синдиката трговине кажу да они често раде и више од 40 сати, колико предвиђа радна недеља у Србији.

“У трговини Србије има 200.000 запослених, од тога је 80 одсто жена, са зарадама које се крећу око 200 евра“, каже Радослав Топаловић, председник синдиката трговине.

“Становништво ће ручати недељом и купиће то у суботу, јер зна да продавница не ради недељом. Самим тим ако се не смањује промет у продавницама, не би се смањио ни ПДВ, ни приход у буџету. Треће, неће остати мање запослених у трговини, због тога што ће бити повећан промет четвртком, петком, суботом“, истиче он.

Из Министарства трговине истичу да није добро да држава самостално доноси решења која утичу на тржиште, већ да би трговци морали сами да се договоре.

“Отворени смо за сарадњу, па донећемо заједно неку одлуку“, каже Жељко Ракић из Министарства трговине.

„Aли да видимо шта је то што одговара радницима и синдикатима, шта одговара послодавцима, и на крају држава ће се свакако сложити са том одлуком која буде у интересу свих заинтересованих страна“, додаје он.

Све чланице синдиката трговине југоисточне Европе, кога чине синдикати из Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Републике Српске, Румуније, Турске и Србије својим Владама послаће захтев за увођење недеље као нерадног дана.

Извор: Б92