Прочитај ми чланак

Руске машине на српским пругама од краја јуна

0
MASINA ZA MONTAZU I DEMONTAZU KOLOSEKA

Први контингент од 29 најсавременијих нових машина из Русије, од укупно 100, које ће бити ангажоване на ремонту и изградњи српских пруга по руској технологији, Железнице Србије представиле су данас у Руми.

Ове машине ће бити ангажоване прво на деоници Рума-Голубинци на Коридору 10, где би радови требало да почну већ крајем јуна, најавио је приликом пријема и промоције руских машина у железничкој станици Рума генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић.

Према његовим речима, крајем јуна би требало да почну радови и на деоници Коридора 10, Сопот Космајски-Ковачевац, и на обе те деонице радови би требало да буду завршени крајем јануара 2015.

У јулу и августу очекује се да ће стићи и преосталих више од 70 машина.

Реч о најсавременијим машинама компаније Руских државних железница „РЗЗД Интернешенал, која је задужена реализацију руског кредита намењеног желеници у износу од 800 милиона долара, навео је Симоновић.

Машине ће убрзати радове на шест деоница Коридора 10 укупне дужине 112 километара за чак 50 посто.

Представници компаније Руских државних железница РЗЗД „Интернешнал“, су најавили да ће због употребе тих машина и најсавременије руске технологије, трајање радова на тих шест деоница Коридора 10. бити скраћени са 41 на 27 месеци.

Реч је о механизацији руске компаније „Ремпутмаш“, која је предвиђена за демонтажу и монтажу колосека према руској технологији и прописима српских железница.

Та механизација ће бити ангажована најпре на реконструкцији и модернизацији шест деоница на Коридору 10 укупне дужине око 112 километара, као и на прузи Панчевачки мост – Панчево Главна.

Током јула и августа ове године на српске пруге стићи ће више од 70 оваквих машина, што значи да ће дуж Коридора 10 бити ангажовано преко стотину најсавременијих руских машина намењених за изградњу колосека.

Већ половином ове године почеће радови на ремонту две деонице на Коридору 10, и то: Рума-Голубинци (17,9 km) и Сопот Космајски – Ковачевац (18,4 km).

Крајем 2014. или почетком 2015. године почеће радови на модернизацији пруге Мала Крсна – Велика Плана (око 29,5 km), а током 2015. године почеће ремонт преостале три деонице на Коридору 10: Винарци-Ђорђево (око 15 km), Врањска Бања-Ристовац (око17,7km) и Бујановац-Букаревац (око 13,8 km).

По завршетка радова на Коридору 10, механизација ће бити пребачена на изградњу нове пруге између Старе Пазове и Новог Сада, као и на пругу Београд – Бар кроз Србију, саопштиле су Железнице Србије.

(Танјуг)