Прочитај ми чланак

РУСКА ОФАНЗИВА НА СРБИЈУ: Путинови „млади лавови“ доносе 10 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

0

Владимир Путин припремио је нову економску стратегију за Балкан и Србију, а за тај пројекат ангажовао је нову екипу младих и некомпромитованих људи.

vladimir-putin-poseta-srbija-foto-beta-ap-1413411427-581537

Како „Блиц“ сазнаје, на челу тог тима биће Александар Фоменко, уз чију помоћ је прошле године први пут из Јерусалима у Србију стигао благодатни огањ. Фоменко је у ту мисију ишао као функционер православног Фонда Василија Великог.

До оваквих промена дошло је зато што је Путин закључио да је због личних економских интереса његових претходних изасланика, који су били задужени да пласирају руски капитал на ове просторе, Русија изгубила геополитички утицај на Балкану. То практично значи да ће досадашњи Путинов емисар задужен за Србију – Александар Бабаков отићи у историју.

Извор „Блица“ близак Фоменку каже да су он и његов тим дефинисали пројекцију економског похода на Србију.

– Москва је одлучила да промени тактику и да преко инвестиција утиче на збивања на Балкану и у Србији. Фоменку је дат налог да нађе начин да пласира 10 милијарди евра, колико је Кремљ издвојио за Србију, а да политичарима који су опредељени за евроатлантске интеграције тај новац не боде очи. Од тог новца, осам милијарди биће уложено у инфраструктуру и у неке фабрике, а две милијарде у енергетику. Чак се планира да се укључе и у изградњу београдског метроа – објашњава наш саговорник.

Фоменко предводи младе лавове

Фоменко је један од тридесетак младих лавова које је Путин недавно окупио око себе и који треба да реализују економску офанзиву на Балкан, посебно на Србију. Реч је о изузетно образованом човеку који говори неколико језика и ужива велико поверење руског председника.

Он додаје да је Фоменков план да руски новац у Србију пласира преко словеначких инвестиционих фондова.

– Такав пласман капитала биће и тема разговора председника Путина са словеначким званичницима крајем јуна, када би требало да дође у Љубљану. Поред Словенаца, и преко швајцарских фондова ће се пласирати део капитала на Балкан. О томе је обавештена и српска власт – каже наш извор.

1,5 милијарди долара уложила је Русија у Србију у последњих 13 година. Највеће инвестиције су НИС, „Беопетрол“, Московска банка…

„Блиц“ је у Влади Србије наишао на зид ћутања, али Махмуда Бушатлију, консултанта за страна улагања, Путинова стратегија не чуди.

– Те назнаке дала је и агенција „Блумберг“. Руси су схватили да преко инвестиција могу да остваре геополитички интерес, који су на Балкану готово изгубили. Српска страна мора да одреди људе који ће о оволиком новцу одлучивати. Код Руса је све централизовано. Ако је Путин одредио новог човека за Србију, тај има све ингеренције. И ми морамо то да урадимо јер, изузев Руса, нико не нуди оволики новац – каже Бушатлија за „Блиц“.