Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Хоће да протерају долар?

0

svet-Dolar

Руски парламент добио од Либерално-демократске партије предлог закона о престанку употребе америчке валуте у земљи. Предвиђа се и конфискација од грађана, Путинова странка против.

Дума је од Михаила Дегтарјева (32), посланика Либерално-демократске партије Владимира Жириновског, добила нацрт закона о забрани употребе америчке валуте, долара. Иако још није почела расправа, велики број посланика не верује да ће закон добити „зелено светло“.

БЕЗДОЛАРСКИ СИСТЕМ

Предлагачи закона сматрају да ће расправа у руском парламенту бити почетак процеса стварања бездоларског међународног валутног система, у којем би рубља била једна од резервних валута.
Уосталом и највиши руководиоци земаља БРИК у који улазе Бразил, Русија, Индија и Кина сматрају да би било добро да своју међусобну трговину обрачунавају у властитој валути а не у доларима.

Предлагач објашњава да је долар због лошег стања америчке економије пред крахом, па треба заштитити руске грађане од могућег стрмоглавог пада вредности „зелених новчаница“.

Ако се америчка економија рапидно не поправи, по мишљењу Дегтарјева, крах долара је неизбежан најкасније до 2017. године.

Ако закон буде прихваћен, у наредне две године грађани Русије би могли да продају своје доларе или да их замене другом валутом. После тога би они код којих би се нашли долари могли остати без њих, јер би били конфисковани у корист федералног буџета.

Представници владајуће „Јединствене Русије“ сматрају предлог Дегтарјева популистичким, чак – „бунцањем“.

Познати московски економиста Михаил Дељагин, директор Института за проблеме глобализације, сматра да је предлог нереалан, па га није направило чак ни руководство Кубе.

Русија сада има око 530 милијарди долара златних и девизних резерви, од чега је 40 одсто у еврима, 40 одсто у доларима а 20 одсто у осталим валутама. Један од важних разлога што Русија не може да игнорише долар је и то што много новца зарађује од продаје нафте и гаса, а сви уговори у тој сфери традиционално се потписују у доларима.