Прочитај ми чланак

Руси спашавају Железару Смедерево

0

Инвестициони план за покретање рада Железаре у Смедереву руски “Урал вагон завод” доставиће половином фебруара када ће доћи у Београд. Тада ће бити познато и да ли ће ова руска компанија ући у пројекат заједно са Владом, или ће купити сто одсто акција Железаре.

– „Урал вагон завод“ је завршио комплетну техничко-технолошку анализу за потенцијална улагања у смедеревску Железару. У првој половини фебруара њихово руководство ће доћи у Београд и предложити модел даље сарадње на покретању Железаре – рекао је у Москви Млађан Динкић, министар финансија и привреде.

Из “Урал вагон завода”, како је истакао министар, пренели су му да ће у “Железару” морати доста да се инвестира, пре свега у профитабилније производе вишег степена обраде, као што су бели лимови, али и да су већ направили модел како покренути високе пећи.

– Охрабрен сам овим разговорима јер је „Урал вагон завод“ једна велика компанија која је врло пожељан партнер за Железару и надам се да ћемо ускоро успети заједно да је покренемо – наглашава Динкић.

Најкасније до половине фебруара, судећи по речима финансијског директора и заменика генералног директора „Урал вагон завода“ Руслана Анатољевича Кондрашова, та компанија ће на основу завршених анализа, предложити једну од две варијанте за покретање Железаре.

– Наша корпорација „Урал вагон завод“ је заинтересована за Железару. Ми ћемо најкасније до средине фебруара имати свеобухватну анализу стања. Постоје две варијанте – прва је да у пројекат уђемо заједно са Владом Србије, а друга је да самостално приступимо куповини сто одсто акција ове компаније – каже Кондрашов.

Министар финансија и привреде у Москви се састао и са председником борда директора руске ВТБ банке Андрејем Костовим.

– Договорили смо се да они финансирају ове крупне инвестиције које су неопходне да би Железара радила профитабилно – закључио је Динкић.

Смедерево: Одлична вест

– Информације из Москве су одличне и за цео металски комплекс, па и државу. Искрено, тако нешто смо и очекивали, с обзиром на то како је рађен посао. Оно што јесте чињеница је да је Железара показала за ових осам година док је још био “Ју-Ес стил” да може да оствари профит и то је наш адут – истиче Милета Гујаничић, председник Независног синдиката металаца.

(Блиц)