Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ „ИНФОРМЕР” ТВРДИ: Креће трка за 18 милијарди долара српског злата

0

Будући власник РТБ Бор имаће контролу над налазиштем Чукару Пеки, испод ког се крију највеће залихе бакра и злата на свету * Вредност овог налазишта процењује се на 18 милијарди долара, али је за његово покретање потребно уложити пет милијарди долара

Будући власник Рударско-топионичарског басена Бор имаће контролу над налазиштем Чукару Пеки, испод ког се крију залихе бакра и злата вредне чак 18 милијарди долара, сазнаје Информер! Канадска компанија „Невсун“, која је истраживала ово налазиште удаљено пет километара од Бора, утврдила је да се испод њега само у првом слоју налази чак 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата, што су највеће залихе на свету.

Међутим, онај ко победи у трци за приватизацију РТБ Бор, мораће да уложи чак пет милијарди долара да би покренуо налазиште Чукару Пеки и касније из њега експлоатисао бакар и злато. За сада су у игри за куповину српског рударско-топионичарског басена пет компанија, две кинеске, две канадске и једна руска.

Огромно богатство

Саговорник Информера упознат са приватизацијом РТБ Бор каже да су управо огромне залихе бакра и злата које се крије испод борског налазишта разлог интересовања великих светских компанија за куповину овог басена.

Непроцењиво откриће

Чукару Пеки је најзначајније откриће у Србији у последњих 30 година
Проф. др Раде Јеленковић, Рударско-геолошки факултет

– Трка за приватизацијом РТБ Бор је заправо трка за највећим светским залихама бакра и злата које се крију у налазишту Чукару Пеки. Ради се о месту удаљеном пет километара од Бора, испод којег је канадска компанија „Невсун“ спровела истраживања и дошла до невероватних података. Само у првом слоју откривено је 65 милиона тона руде, која садржи 1,7 милиона тона бакра и око 98 тона злата. Међутим, процене су да испод тог слоја крије још 900 милиона тона сирове руде. Само први слој процењен је на седам милијарди долара, а цело налазиште на 18 милијарди – објашњава наш саговорник и додаје да будући власник неће моћи тек тако да дође до тог богатства:

– Да би се покренуло налазиште Чукару Пеки потребно је чак пет милијарди долара, што је огроман новац чак и за пет великих компанија које су заинтересоване да купе борски басен. За сада се најбоље котирају две кинеске компаније, од којих је једна „Чајна пауер“. У игри су и канадске компаније „Данди“ и „Мундоро“, као и један велики руски конзорцијум, са којим је повезано неколико руских тајкуна. Причало се да је међу њима и познати милијардер и српски зет Андреј Мељниченко – каже наш саговорник.

Економиста Махмуд Бушатлија каже да сваког ко жели да купи РТБ Бор занима заправо бакар и злато, а да ће Србија од тога имати корист јер ће добијати рудну ренту.

– Питање је да ли ће будући власник прерађивати ту руду код нас или ће је слати у неки од својих рудника на даљу прераду или ће је одмах продавати. Како год, експлоатација рудног богатства се плаћа и свакако ће будући власник морати да плаћа рудну ренту Србији – навео је Бушатлија.

Професор др Раде Јеленковић са Рударско-геолошког факултета каже за Информер да је Чукару Пеки најзначајније откриће у Србији у последњих 30 година и да је потпуно разумљиво што је веома примамљиво страним инвеститорима.
– На овој локацији до сада је откривено 65 милиона тона руде у горњем масовном сулфидном лежишту и 900 милиона тона руде испод тог нивоа. То су огромни минерални ресурси и уколико дођу у праве руке, они ће у једном дугом временском периоду омогућити егзистенцију целог тог региона, запошљавањем великог броја радника – каже Јеленковић.

Он објашњава да Србија не може да улаже у ту врсту геолошког истраживања, па је свакако најбоља опција да се то преда у руке некој моћној компанији.
– Србија из буџета финансира само основна геолошка истраживања, док ће она детаљнија морати да плате приватне компаније. Међутим, инвеститори ће да располажу и улажу и вероватно неће желети да им се Србија меша у расподелу добити. Уосталом, тако се то ради свуда у свету – објашњава он.

Дуг пут

Љубодраг Савић каже да је одлична ствар што је пронађено овако значајно налазиште, али да је још рано да говоримо како ће оно бити искоришћен и колико добрих ствари може да донесе Србији.
– Веома је дуг пут од истраживања налазишта до отварања рудника. Треба да се уложи много средстава како би неко имао добит од налазишта Чукару Пеки, а ту је свакако проблем што је тај крај Србије веома запуштен и нема чак ни инфраструктуру, што може да одбије богате инвеститоре – објашњава Савић.